Zázvor pravý – Zingiber officinale

A máme před sebou Martinský víkend, já jsem ani minutu nepřemýšlel, o které bylině psát. Manželka jako tradičně bude péct martinskou husu a jak jinak než na zázvoru, recept vám dám. Již se na to voňavé stehýnko, fantastické zelí a 15 koleček knedlíku těším. Dělám to jako skromný můj stařeček, ono stačí půl husičky, k tomu půl brambora, zapít půl demižonem vína a pak si dát půl hodiny na půl ucha. Všeho stačí jen půlka a tuto skromnost by měli mít i politici, nebyl by stát tak rozkradený.

Zázvor a jeho účinky využívali Indové a Číňané již před více než třemi tisíci lety, odkud však přesně pochází, není známo. Díky výpravám mořeplavců se toto zázračné koření rozšířilo po celém světě. Typickou intenzivní vůni dodávají zázvoru esenciální oleje, kromě nich má však v sobě také celou řadu vitamínů, např. vitamín A, B1, B2, C, E, a minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví obsažených v zázvoru je gingerol, jenž má na svědomí typickou pikantní chuť. Gingerol je svým chemickým složením velmi podobný kapsaicinu, tedy složce obsažené v chilli. V nejrůznějších podobách má zázvor pozitivní účinky na trávicí trakt (potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu), využívá se jako prevence proti rýmě a chřipce, pomáhá proti nevolnosti a migréně a v neposlední řadě podporuje organismus v boji proti rakovině. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

U této byliny musím ale varovat i na její nežádoucí účinky. Je zcela nevhodný pro děti do dvou let a pro dlouhodobě nemocné, např. diabetiky. V kombinaci s jinými léky může zázvor způsobit zdravotní potíže, proto je lepší se o této kombinaci informovat přímo u lékaře.

Mám pro vás radostnou zprávu, podařilo se mě napěstovat zázvor ve skleníku a na jaro budu mít pro vás mladé rostliny. Věřte, že je to super bio kvalita a chuťově se dovozový nemůže rovnat. Pěstování nenáročné a budete mít pěknou pokojovou rostlinu.

Recept na Martinskou husu, která mi nejvíc chutná:
Připravíte si z 1 kostky hovězího a 1 kostky zeleninového bujonu 1,5 litru vývaru. Husu zevnitř i zvenčí potřete mletým sušeným zázvorem (cca 2 polévkové lžíce zázvoru na husu), nesolit, je slaný vývar. Do husy dáte 3 oloupaná, bez jádřinců jablka, husu dáte do pekáče, podlijete vývarem a na plotýnce dusíte, po půl hodině obrátíte husu a dusíme ještě půl hodiny. Dušením uděláte šťavnaté maso a vytlačíte všechen tuk z husy do šťávy, a pokud je ho hodně, tak před pečením sebrat. Pak necháme vychladnout, nastříháme porce a dáme dopéct do trouby. 2 x polijeme šťávou a trochou piva a jak je maso měkké, podáváme. Jablka rozmixovat do šťávy. Již mě tečou sliny při psaní receptu.

Přeji Vám kouzelně upravené husy, podle vašich receptů, dobré Martinské víno nebo pivečko a k tomu  pohodu u rodinného stolu. Váš bylinkář Standa