Ale teď už k šalvěji. Dávní šamani a čarodějnice ji přidávali do svých tajemných vykuřovadel. Už staří Římané prý užívali její léčivé a kořenící síly… a dobře dělali. Sametově hebké listy této léčivé rostlinky v sobě skrývají spoustu „zlata“, ze kterého je i nám dovoleno těžit…
Kdo by neznal film Dívka na koštěti, kde se vařil zázračný odvar z babského ucha, šalvěje přeslenité. Rodové jméno Salvia pochází z latinského slovesa „salvere“ neboli léčit se. Je po staletí používaným druhem, který je opředen mnoha legendami. Ve středověku bylo např. oblíbeným příslovím „Proč by měl člověk umírat, když na jeho zahradě kvete šalvěj“. Věřilo se, že šalvěj může oživit mrtvé, zlepšuje paměť, přináší moudrost a čistí krev. Lidová medicína dodnes tuto rostlinu doporučuje při nachlazení, bolestí hlavy, krku a zubů, proti přílišnému pocení. Obsažené látky mají protizánětlivé, antibakteriální a hojivé účinky. V gastronomii je šalvěj používána jako kořenící bylinka při přípravě vepřového a jehněčího masa, kachny, ryb, zeleninových pokrmů a fazolí. Jako u mnoha jiných bylinek, tak i zde se léčivé schopnosti snoubí s využitím v kuchyni. Používanou částí jsou listy.
Prospívá na slunečném stanovišti v sušší, propustné hlinitopísčité zemině. Mrazuvzdornost do -24°C . Na jaro budu mít pro vás opět mladé rostliny.
Minule jsem Vám nabídl článek o cholesterolové lži. I naše kontroly zjistily, že se u nás prodávají potraviny, které v sousedních státech se prodávat nesmí. Celý článek zde.
Špatná strav nám způsobuje až 70% zdravotních problémů. A co na to stařeček „Co z toho, že zítra bude lépe, když vždy, když se ráno probudím, je dnes“.
V sobotu 7.12. bude Mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách. Kdo máte čas, přijeďte se pobavit a koupit kousek zdraví v bylinách.
Hezký adventní čas vám přeje bylinkář Standa.