Meduňka nám vždy pěkně provoní zahrádku. Je nutné nezapomenout nasušit na zimu. Užívá se především při nervově podmíněných poruchách žaludečního a střevního traktu, při poruchách zažívání spojených s plynatostí a kolikami, při poruchách pohybu žlučových cest, při protibakteriálním působení na hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Uplatňuje se při neurastenii, která ovlivňuje srdce a cévy, bušení a bolesti u srdce, zrychlení srdeční činnosti atd. Podává se také při migréně a bolestivé menstruaci. Meduňka v sobě spojuje účinky máty a heřmánku se sedativním působením. Denní dávka jsou 2 – 3 šálky čaje. Trvalka do-10 °C.
Meteorologové předpovídají inverzní počasí. Pro posílení mozku, srdce a ke zlepšení nálady, což v těchto dnech jistě potřebujeme všichni, je doporučováno meduňkové víno, které si připravíme smícháním bílého vína s jednou hrstí meduňkového listu, který necháme na teplém a tmavém místě 24 hodin vyluhovat. Nápoj pak přefiltrujeme a podle zásady „dobrého pomálu“ pijeme 1 skleničku denně. Je to recept stařenky, ale já jsem zapomněl, jestli se má pít jedna sklenička nebo celá flaška.
Rok nám jde do finiše. V sobotu se koná poslední farmářský trh ve Fryštáku a v neděli se rozjíždí vánoční trhy na náměstí. Na obou trzích budu nabízet byliny. Aby byly vánoce opravdu sladké, tak připomínám, že Stevie je nabízena s 30 % slevou a na ostatní byliny je 10 % sleva.
Dcerky, připravte si meduňkové víno, abyste zvládly shon, který Vás čeká. Ogaři, nezapomeňte, co říkával stařeček: „abych nezavazel, tak jdu na lov nebo do hospody“.
Všechny zdraví bylinkář Standa