Ale pozor. Velmi mě těší, že nastává nějaký dobrý vítr a začíná rozfoukávat tu špatnou náladu. Pozoruji to nyní na vánočních trzích na náměstí. Jako by platilo stařečkovo: „Kdo se na mě usměje, ten se dobře poměje.“
Smil pěstujeme pro využití v kuchyni. Stříbřité listy lze použít jako koření do polévek, dušeného masa, zeleniny a rýžových jídel. Stálezelený keřík prospívá na slunečném stanovišti v sušší, propustné hlinito-písčité půdě. Po odkvětu je vhodné provést zpětný řez. V zimě netoleruje přemokření zeminy, takže doporučujeme zimní přikrývku. Mrazuvzdornost do-17°C (zóna 7). Jistější je pěstovat smil jako přenosnou rostlinu (např. rozmarýn), kdy přezimuje na světlém místě při teplotě 5-10°C a omezené zálivce. Čaj ze smilu nám pomáhá trávení a Italové jej přidávají do těsta na pizzu.
Hod vánoční máme již příští týden. Zdraví nám vylepšují byliny, ke spokojenosti potřebujeme jen trochu Božího požehnání.
Krásné vánoce, spokojenost a pevné zdraví Vám všem přeje bylinkář Standa.