Máta – Mentha

Máta je jednou z nejstarších léčivých vytrvalých bylinek, která byla známá již za dob Egypťanů. Její využití není však jen v léčitelství, ale také v kosmetice a kuchyni.

Je známo asi 15 druhů máty, které mají stejné nebo podobné účinky na naše tělo. Každý druh má spoustu kříženců. U nás je nejčastější máta vodní, kadeřavá, klasnatá nebo právě máta peprná, která je nejznámějším a nejrozšířenějším druhem máty.

Je nejčastěji užívána v podobě čaje, který má líbeznou vůni i chuť a zároveň má skvělé účinky na náš organizmus. Dorůstá do výšky až 75 cm, její listy jsou kopinaté, špičaté, vejčité s 10 mm řapíkem a mají výraznou aromatickou chuť a vůni. Pyšní se chlupatou lodyhou a růžovo-fialovými květy.

Mátový čaj nám pomůže při nadýmání, působí dezinfekčně, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči. Inhalace mátového čaje nám pomůže zlikvidovat  rýmu. Listem máty si můžeme dochucovat vodu, můžeme dochucovat drinky např. Mochito. Z čerstvé máty lze připravit lahodné sirupy.

Na jaro budu mít pro Vás připravených pět druhů máty, peprnou, Marockou, ananasovou, jahodovou a banánovou. Jejich použití nechám na Vaší fantazii. Stařečkovo moudro nakonec „hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla“.

Pohodové čekání jara Vám přeje bylinkář Standa.