Polníček řadíme mezi listové saláty. Nutričně jde ale o mnohem významnější zeleninu než například klasický hlávkový salát. V maličkých listech polníčku nalezneme hojnost vitamínu C – dokonce 1,5x více než v citronech, a také vitamín A a E. Z minerálních látek je výrazně zastoupeno železo, ale i hořčík, draslík, vápník a samozřejmě kyselina listová. Má také pro někoho překvapivě poměrně vysoký obsah betakarotenu.
Díky obsahu vitamínů je polníček vhodný pro posílení imunity, a to je právě v zimním období jeho výraznou devizou. Dále jeho požívání podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Polníčkem lze také bojovat proti zimní a hlavně předjarní špatné náladě a sklonu k depresím. Pomáhá totiž zvyšovat odolnost proti stresu, zlepšuje soustředění i výkonnost a celkově posiluje duševní vitalitu.
Jeho přípravu nechám na vaší chuti. Já jsem si hrst listů polníčku, začal přidávat k ovoci, když si dělám ráno džus. Obarví mě ho na zeleno, ale chuťově je výborný. A co na to stařeček? „Dokél ludé chleba jedli a vodu pili, dycky dobře živi byli“.
Po zbavení se stresu a depresí, příjemné čekání na jaro přeje bylinkář Standa.