Polníček – Valerianella locusta – rohatý kozlíček polní

Polníček, nazývaný také kozlíček polní, ač malá rostlina, má velmi silné rohy, kterými z nás dokáže dostat ven únavu po zimě. Obohacoval talíře již starým Římanům. Planě roste po celé Evropě, v zimě se pěstuje jeho ušlechtilá forma ve sklenících, v létě si jej můžete vyset na zahrádku. Zakoupit ho můžete nyní v supermarketech.

Polníček řadíme mezi listové saláty. Nutričně jde ale o mnohem významnější zeleninu než například klasický hlávkový salát. V maličkých listech polníčku nalezneme hojnost vitamínu C – dokonce 1,5x více než v citronech, a také vitamín A a E. Z minerálních látek je výrazně zastoupeno železo, ale i hořčík, draslík, vápník a samozřejmě kyselina listová. Má také pro někoho překvapivě poměrně vysoký obsah betakarotenu.

Díky obsahu vitamínů je polníček vhodný pro posílení imunity, a to je právě v zimním období jeho výraznou devizou. Dále jeho požívání podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Polníčkem lze také bojovat proti zimní a hlavně předjarní špatné náladě a sklonu k depresím. Pomáhá totiž zvyšovat odolnost proti stresu, zlepšuje soustředění i výkonnost a celkově posiluje duševní vitalitu.

Jeho přípravu nechám na vaší chuti. Já jsem si hrst listů polníčku, začal přidávat k ovoci, když si dělám ráno džus. Obarví mě ho na zeleno, ale chuťově je výborný. A co na to stařeček? „Dokél ludé chleba jedli a vodu pili, dycky dobře živi byli“.

Po zbavení se stresu a depresí, příjemné čekání na jaro přeje bylinkář Standa.