Jedním z nejméně známých druhů exotického ovoce, které se vyskytuje na našem trhu je pitaya. Tento nezvyklý plod zakoupíte v klasických obchodních řetězcích. Přesto, že je toto ovoce oficiálně pojmenováno pitayou, ve světě je známo především pod jménem dračí ovoce. Tento mytologický název má v různých částech světa různé varianty. Číňané používají titul ovoce ohnivého draka nebo dračí perlové ovoce, obyvatelé Vietnamu zelený drak, Španělé pitahaya nebo pitajava. Další možné označení je také jahodová hruška. Domovinou dračího ovoce je střední a jižní Amerika, především Mexiko. Dnes je však pěstováno i v Malajsii, Vietnamu, Číně a na Taiwanu. První zmínky o pěstování pitayi se objevují již v aztécké literatuře. Její využití bylo známo už ve 13. stol. Na celosvětovém rozšíření mají své zásluhy především Francouzi, kteří dovezli pitayu do Vietnamu.
Ovoce pitaya roste na kaktusech rodu Hylocereus. Tento kaktus kvete pouze v noci, proto se mu po světě přezdívá měsíční květina nebo královna noci. Pitaya je plod několika variant kaktusů. Plody jsou bez ostnů, masité, oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují v průměru až 20 cm. Barevné varianty, plody s červenofialovou až fialovou slupkou a bílou dužinou, slupka červenofialová až fialová s rudou dužinou, žluté plody s bílou dužinou. Díky malým černým semínkům připomíná dužina kiwi. Semínka jsou jedlá.
Pitaya obsahuje velké množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. Konzumuje se tak, že se rozkrojí plod a lžící vybíráme lahodný obsah.
Jedna stařečkova rada, jak přežít zimu „Správný Valach sa nemyje, ten sa po 14 dňoch lúpe.“ Příjemné čekání na jaro přeje bylinkář Standa.
P.S. Nejen ovocem živ je člověk v předjaří, přijďte se přesvědčit na speciální Masný a potravinářský jarmark do Valašského Meziříčí už tento pátek.