Díky velkému množství přírodních cukrů se jedná o rychlý zdroj energie pro lidský organismus. Podle výzkumů izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza).
Datle – to je ovoce s nejvyšší energetickou hodnotou. Strom je vysoký až 30 metrů. Listy bývají až 2m dlouhé. Daří se jim při vysokých teplotách, ale potřebují dostatečnou závlahu, lidově řečeno, hlavu na sluníčku a zadek v rybníčku. Datlovník je dvoudomá rostlina (samčí a samičí rostliny). Existuje cca 300 různých druhů.
Datle obsahují 70% sacharidů, draslík, fosfor, železo (pouze sušené datle), vápník, vitamíny B (hlavně B1, B2, niacin a B6), provitamín A, vitamín C (pouze čerstvé datle), rozpustnou vlákninu, stopové prvky měď, mangan a zinek. Draslík je důležitý při udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách a k šíření nervových vzruchů. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi. Snižují krevní tlak, zvyšují kvalitu pokožky a vlasů. Povzbuzují při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein.
Jaro se blíží nejen podle kalendáře, příroda se probouzí. Je nutné, abychom se po zimě probudili a neplatilo stařečkovo moudro „zle je v tem domě, gde kohút čučí a slépka zpíve“.
Zdraví vás na jaro připravený bylinkář Standa.
P.S. Minulý týden jsem pro nedočkavé jara zahájil prodej bylin v květináčích, prodej zatím jen ve skleníku, kde jaro již nastalo a já zpívám a moja čučí.