Pampeliška – zdravý plevel – vyšší level

Všichni známe tu radost při jarním pohledu na zahradu, že první se objevuje plevel a mezi jeho nejrůznějšími druhy malá královna - pampeliška. Nezapomeňme, že je to kouzelná léčivka. Je tak opomíjená, že si zaslouží pár slov. Nepatří jí přehlížení, naopak, co se zdraví týče, jde skutečně o vyšší level, tedy pozoruhodnou úroveň.

Dle pana Zentricha příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů.

Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. V kořenu má krom jiného aminokyseliny a minerální látky jako měď, draslík a mangan. Mladé listy jsou zdrojem vysokého obsahu vitamínu C, kyseliny křemičité a inulinu. Inulin snižuje cukr v krvi, ale nejvyšší jeho obsah v listech je až na podzim. Poupata pampelišky pomáhají rozpouštět ledvinové kameny.

Pampeliška je velmi zajímavá i z botanického hlediska. Na území České republiky se nachází až 250 druhů, popsáno jich je zatím asi 100. Druh Taraxacum officinale ve svém úzkém vymezení (postaveném na typu Leontodon taraxacum, který ve Švédsku popsal Carl von Linne) na území ČR neroste, a proto označení tohoto taxonomického komplexu jménem Taraxacum officinale je vědecky nesprávné. Správné označení skupiny zní Taraxacum sect. Ruderalia.

Nevyhazujte tento léčebný plevel a popravte si s pampeliškou své zdraví. Stařeček by nám k tomu řekl „dva hlúpí jedného chytrého uživijá.“

Příjemné jaro přeje bylinkář Standa