Je to rostlina s dlouholetou tradicí, je známa už od dob starého Řecka a Říma. Jejím domovem je pravděpodobně Středomoří, planá pažitka však roste téměř na všech kontinentech, především kolem vodních toků. Pažitka se využívá hlavně jako zelené koření a to během celého roku. Je dobrým zdrojem vitaminu C, obsahuje také karoten, vitaminy B1, B2. V pažitce jsou obsaženy karoteny, éterické oleje s obsahem síry (ty dodávají pažitce typickou chuť). Obsahuje velké množství sodíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa.
Pažitka podporuje trávení, významně snižuje krevní tlak a ovlivňuje chuť k jídlu. Abychom si pažitku uchovali, můžeme ji zmrazit nebo usušit, samozřejmě v obou případech ztrácí na své chuti, vůni a hodnotě.
Tak nám opět změnili čas a již ze všech stran slyším sténání jak je to špatné na naše zdraví. To, že jsme po zimě unavení, vyčerpaní a vystresovaní musíme na něco svést. Co mají říkat posádky dálkových leteckých spojů, kterým se za měsíc posune čas i o 8 hodin dvacetkrát. Žádný zdravotní a psychický problém nemají. Změna času nemá žádný vliv na náš organizmus. Jediné co se mezi zimou a létem mění je délka dne a tím i naše produkce melatoninu. Melatonin si produkuje zdravé tělo samo (v mozku – šišince) a účastní se koordinace denních rytmů a spánku. Jeho hladina v krvi se za normálních okolností zvyšuje po nástupu tmy a vrcholí uprostřed noci, aby podpořila spánek. To je ten důvod, proč se spoustě lidí v létě špatně usíná a svádí to na změnu času. Dobrý spánek perfektně řeší Noni, které obsahuje jak melatonin, tak serotonin hormon štěstí.
Co na to stařeček ? „Malé děcka ijá tatovi chleba a velké mozek.“ Sluncem zalité jaro přeje bylinkář Standa. Popršet by mohlo, je strašné sucho.