V přírodním léčitelství se třešně cení pro pročišťující schopnosti – panuje totiž domněnka, že odvádějí toxické látky a tekutiny a čistí ledviny. Mají mírně projímavý účinek, takže pomáhají proti zácpě. Dávka 250 g čerstvých nebo zavařených třešní denně navíc snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž do určité míry chrání před vznikem dny. Dále obsahují velké množství jódu, je proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále mají karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny. Višně jsou spíše zdrojem minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům. Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou ideálním ovocem proti zánětům, parodontóze a artritidě.
Existuje víc než 1000 odrůd třešní a višní. Třešně jíme nejraději syrové, višně jsou zase báječné v koláčích, zmrzlinách a likérech. Hybridní odrůdy jsou chutné za syrova i v kuchyňské úpravě.
Při nákupu třešní vybíráme šťavnaté pevné plody se zelenou stopkou, která je zárukou čerstvosti. Barva se podle druhu liší od světle žluté nebo tmavočervené až po méně běžnou purpurovou, případně skoro černou. Višně by měly být šťavnaté a kulaté. Obvykle mají jasně červenou nebo tmavě karmínovou barvu.
Začínají dovolené, cérky zkouší plavky do kterých se jaksi není možné dostat. Pokud nepomůže višeň tak nezapomeňte, že je k dispozici Amalaky a Noni, které upraví postavu.
Slunné dny přeje bylinkář Standa.