Chilli paprička, též čili paprička, feferonka, někdy se též užívá název kajenský pepř

Všichni ji dobře známe, ale ne všichni ji používáme. Říká se, že její pálivost cítíme dvakrát, jednou když jde dovnitř a podruhé, když jde ven. V kuchyni má nezanedbatelnou úlohu, ale má i dobré účinky na naše zdraví. V chilli bývá obsaženo nejméně 25 různých nutrientů! Obsahuje minerály jako je zinek, selen, vápník či hořčík. Také jsou v něm vitamíny A a C. Navíc v něm jsou jak „syrová vláknina" tak i „dietová vláknina" a karbohydráty. Za pálivou chuť je zodpovědný kapsaicin, což je rostlinný alkaloid. 

Chilli určitě může být označováno za boží „nitro-glycerin“, pokud jde o infarkty a je tedy nemoudré opouštět domov bez něj. Že tomu tak je, dokazují proslulí léčitelé jako jsou Dr. John Christopher, N.D. nebo Dr. Richard Schulze, N.D., pějí na chilli samou chválu. První z nich o něm dokonce prohlašoval toto: „Za 35 let mé praxe práce s lidmi a při svém vyučování jsem neztratil ani jediného pacienta s infarktem, který v době mého příchodu ještě dýchal. V tom případě jsem vždy naordinoval šálek „chilli čaje“ (lžička chilli zalitá horkou vodou) a během několika minut byli takoví pacienti schopni vstát a pohybovat se.“ Přitom je potřeba zdůraznit, že tito lidé a mnoho jim podobných léčitelů popisovali svou osobní zkušenost a nešlo o žádné spekulace, co se týká této účinné rostliny. Prvním předpokladem je účinnost koření – za minimální bývá považován obsah 90 000 H.U. (heat units).

Jedním z nejefektivnějších způsobů použití chilli je v podobě katalyzátoru v kombinaci s dalšími bylinnými přípravky. Základním pravidlem přitom je, že jej lze využít jako přídavek u téměř všech bylinných kombinací s výjimkou těch, které mají působit na nervy. Díky svému stimulujícímu účinku na tělo urychluje chilli cirkulaci a tím vyvolává zlepšení trávení a vstřebávání. Takto dokáže zlepšovat nebo navyšovat účinnost prakticky jakéhokoli bylinného přípravku. Za tímto účelem se často používá v prostředcích na artritidu, na ženské potíže, infekce, srdeční problémy a potíže s krevním oběhem, u projímadel, diuretik (tj.močopudné přípravky), u vředů nebo problémů se štítnou žlázou atd. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích. Ve spolupráci s tyčinkovým pepřem zdvojnásobuje asimilaci tj. vstřebávání účinných látek. Pepř mám také v nabídce.

Nyní mám pro Vás čili trvalku, rostliny, semena dovezené z Indie. Vyžaduje slunné stanoviště a vyšší zálivku, stařečkovými slovy „hlavu na sluníčku a řiť v rybníčku“. Čím starší rostlina, tím vyšší pálivost. Nyní v létě, aby nám potrava nekvasila v zažívání, je dobré méně solit ( abychom se nepotili) a přidat jemně čili.

Slunečné léto přeje bylinkář Standa.