Brambory mají značnou výživovou hodnotu. Obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny. Dále vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlór, fluór, pak kyselinu jablečnou a citronovou. Nejvíce těchto tělu prospěšných látek se nachází těsně pod slupkou, proto je dobré brambory vařit se slupkou a potom oloupat. Brambory obsahují i alantoin, který má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Vnitřně se alantoin rovněž používá při tepelném či chemickém poškození sliznic, atrofii sliznic žaludku a hltanu i při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Můžeme ho i použít jako kloktadlo při těžko se hojících zánětech ústní dutiny, aftech a u parodontózy.
U brambor si musíme dát pozor na jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech, klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin působí i velmi negativně na klouby a při graviditě. Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě této zeleniny nikdy nesmíme zapomenout pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části. To dobré, co příroda do brambor vložila, si ničíme přípravou hranolek. Pokud jsou udělané na sádle, je vše v pořádku, ale příprava na rostlinných tucích nás zabíjí. Zvyšujeme si v těle omega 6 mastné kyseliny a jejich škodlivost je popsána v článku velká cholesterolová lež.
Stařeček říkával „čím hlúpější sedlák, tím větší erteple“.
Zdraví Vás bylinkář Standa.