Kukuřice – pokrm nejen pro slepice

Někdo se již možná směje, že dnes píši o obyčejné kukuřici. Staří indiáni v Peru moc dobře věděli proč je pro ně kukuřice kouzelným zdrojem zdraví, a proto se rozšířila do celého světa. Český název kukuřice patří mezi novotvary vytvořené v 19. století Janem Svatoplukem Preslem.

Kukuřičná zrna mají neobvyklé vysoký obsah vitamínů skupiny B, a to zejména thiaminu (B1), dále biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Všechny tyto vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy organismu. Z minerálních látek jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo, hořčík, zinek, mangan a selen, opět nepostradatelné stopové prvky, např. pro krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, zdravou pleť a hezké vlasy. Mimo to je v kukuřici značný podíl cukrů – konkrétně glukózy, která je zdrojem energie pro naši vitalitu jak tělesnou, tak mentální. V této obilovině nalezneme též mnoho vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin, její výživnost je opravdu značná.

Jak jsem již uvedl, dostatečná hladina glukózy v krvi zajišťuje našemu mozku přísun energie a nutnou dávku odolnosti vůči negativním impulzům. Naopak nedostatek glukózy má za následek mentální únavu, podrážděnost a náchylnost ke stresovému chování. Kukuřice navíc obsahuje i mnoho thiaminu a dalších vitamínů skup. B a minerálů s pozitivním vlivem na naši mentální kondici. Tento koktejl biologicky aktivních látek je ideální potravou pro náš mozek. Kukuřice nám dodává energii a stimuluje mozkovou činnost, a zároveň zvyšuje naši odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.

A musím dát opět stařečkovi za pravdu, často říkali „chraň se doktorů: tých, co kapce řežů, i tých, co břuchy pářů“. Matička příroda nám dává vše, co potřebujeme ke zdravému žití, jen to umět správně využít.

Zdraví Vás bylinkář Standa.

--> --> --> --> -->