Nespornou výhodou užívání jitrocele je jeho velmi dobrá snášenlivost. Nejsou popsány žádné nežádoucí účinky či nesnášenlivost s jinými léky a preparáty. Díky tomu ho můžeme užívat dlouhodobě, pravidelně a bez obav. Některé zdroje pouze uvádějí, že v době těhotenství není vhodné jitrocel užívat ve vysokých dávkách či po dlouhou dobu. Záběr účinků této zelené rostlinky je tak velký, že si zaslouží naši pozornost.
U nás se běžně vyskytují dva druhy jitrocele: jitrocel kopinatý, s úzkými dlouhými listy, a jeho bratr, jitrocel větší, jehož listy jsou kratší, okrouhlé až kulaté. Oba jsou vhodné pro veškeré další zpracování, nedá se říci, že by jeden z nich byl všeobecně více či méně účinný, jen v síle některých účinků se malinko liší podle koncentrace obsažených látek.
Jitrocelové listy sbíráme v červnu až srpnu, nejlépe před obdobím kvetení, kdy mají nejsilnější koncentraci léčivých látek. Na způsob sklizně a sušení je třeba dát velký důraz, protože tato bylinka je poměrně choulostivá na ztrátu svých účinných látek během manipulace s ní, naše snaha se nám ovšem mnohonásobně vyplatí. Při sběru a transportu se listy nesmí pomačkat a zapařit, protože jinak mají sklony k rychlému černání a ztrátě účinných látek při následném sušení. Jako jednu z mála bylin, jitrocel můžeme sušit i na slunci. Při sušení však musíme dodržovat tři základní pravidla: sušit v tenké vrstvě, co nejrychleji a, na rozdíl od většiny jiných bylinek, při sušení ho neobracíme a co nejméně s ním manipulujeme, i to by mohlo vést k jeho černání a znehodnocování. Při uskladnění ho vždy ukládáme do prostorné nádoby, aby nebylo nutné ho mačkat a pěchovat. Čím více vcelku jeho listy zachováme, tím silnější zůstane účinek sušené drogy. Dlouhodobé zachování jeho účinných látek nám zajistí skladování v suchu a temnu.
Jitrocel působí proti kašli a má protizánětlivé a antibiotické účinky, které jsou způsobeny přítomností glykosidu jménem aukubin, čehož se využívá u vředových chorob žaludku, dvanácterníku i tlustého střeva.
A jak se léčil jitrocelem stařeček ? „Jsi-li churav, je to z vody, proto rychle do hospody.“
Hezké prožití zůstatku prázdnin přeje bylinkář Standa.