Ostružiník – Rubus – černý poklad přírody. A taky zdraví „viník“

Rostou hřiby a dozrávají ostružiny, co více si můžeme přát. Účinky ostružiníku neunikly lékaři a botanikovi Mathiolimu, který ve svém herbáři říká o ostružinách: „Pití odvaru celého květu i ovoce ve víně jest vznešený lék. Těžko posoudit, ale jisté je, že léčivé účinky ostružin vážně stojí za povšimnutí.“

Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a detoxikaci organismu. Dále jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. V tomto ovoci najdeme také mnohé z vitamínů skupiny B, z minerálů pak např. mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník. Všechny zmíněné látky jsou pro naše tělo nezbytné a je jistě příjemnější konzumovat je ve formě lahodného ovoce, než formou potravinových doplňků a tablet.

Méně známý je fakt, že i listy ostružiníku mají mnohé léčivé účinky. Připravuje se z nich čaj, který má navíc příjemnou chuť. Látky obsažené v listech působí hlavně protizánětlivě. Tohoto účinku můžeme využívat například pro léčbu dásní (paradentóza a pod.), při infekcích v krku jako kloktadlo, na omývání špatně se hojících poranění kůže, ale i jako čaj při nachlazení, kašli a rýmě. Už po mnohé generace se sušené listy používají jako prostředek proti průjmu, kdy je vhodné pít čaj z listů až do vymizení potíží. Kladný vliv má i na sliznice žaludku a střev, zmírňuje a léčí koliky. Výhodou je, že listy se sklízejí jednoduše, za pár minut jich můžeme mít plný košík, navíc rychle schnou, což lze ještě urychlit jemným pomačkáním listů. Skladovat je můžeme i v papírových sáčcích, pokud je umístíme v suché a větrané místnosti.

Máme za sebou krásné léto, školákům končí prázdniny. Stařeček, dokud žili, mně říkávali: „uč sa a nečekaj, až zmúdříš zestaráním.“
P.S. Zapomnětlivým připomínám, sbírejte pampeliškové listy, nyní jsou plné inulinu, který snižuje cukr v krvi. Čaj z čerstvých, ale i sušených listů pampelišky je lahodný. Z čerstvých listů je také velmi chutný salát.