Vlašské ořechy – Juglans regia – udělají spoustu potěchy

Ořešák královský neboli vlašský, tento mohutný strom dorůstající výšky 20 m, pochází z Balkánu a Střední Asie a dnes je rozšířený téměř po celém světě. Do Evropy ho přinesli Římané, kteří jej považovali za symbol plodnosti. Za přívlastek "vlašský“ vděčí svým ctitelům a šiřitelům – Vlachům (Italům). Patří k nejstarším "stromovým“ potravinám, první zmínky o něm se objevují již 7 000 let př. Kristem.

Vlašské ořechy jsou naše nejznámější a nejoblíbenější oříšky. Připomínají svým tvarem lidský mozek a nejen proto podporují dle některých studií jeho činnost. Vlašský ořech je velmi výživný. Výživná hodnota tohoto ořechu přesahuje výživnou hodnotu hovězího masa. Je nedílnou a velmi oblíbenou součástí středomořské kuchyně. Vlašský ořech je vhodným doplňkem ke stravě studujících a duševně pracujících, těžce fyzicky pracujících i malých dětí.

Proč bychom vlašský ořech měli častěji zařazovat do našeho jídelníčku? Složení ořechů je totiž takové, že je zařazuje mezi nejhodnotnější potraviny. Tuky obsažené ve vlašském ořechu tvoří až 62% jeho hmotnosti. Tyto tuky jsou kvalitní (nenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a lecitin) a člověku velmi prospěšné. Kyselina linolová 31,8 %, která pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podílí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek. Kyselina linoleová 6,8 % (omega 3) která se nalézá i v rybách, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, zabraňuje vzniku krevních sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy. Sacharidů obsahují pouze 13,5 % a to zejména oligosacharidy a jen malé množství sacharózy, což ocení zejména diabetici, dále pak obsahují vysoce kvalitní proteiny 14,3 % .

Vlašáky obsahují mino jiné kyselinu listovou, draslík 502 mg, fosfor 317 mg, hořčík 169 mg, železo 2,44 mg, zinek 2,73 mg na 100g, dále pak hojně vitaminu E a B1, B2, B3 a B6. Na vitamin A a C jsou vlašské ořechy relativně chudé. Vlašské ořechy obsahují 1,39 mg mědi na 100g, což je více, než většina rostlinných potravin či masa. Tento stopový prvek umožňuje vstřebávání železa ve střevech a pomáhá tak při prevenci chudokrevnosti. Jsou dobrým zdrojem zinku, jenž je důležitý pro enzymatické reakce, pro zdravé vlasy, pokožku, nehty, prostatu a mnohé další biochemické pochody. Mangan obsažený ve vlašských oříšcích může pomoci neplodným párům, neboť nedostatek tohoto prvku se může podílet na neplodnosti mužů i žen (více jej obsahují jen lískové oříšky, sója, fazole a obilí).

Pro nízký obsah sodíku jsou vlašské ořechy vhodné pro nemocné s ledvinovými chorobami a dnou. Mohu je doporučit na tyto další zdravotní problémy: při poruchách nervové soustavy, při angíně pektoris, snižují riziko infarktu myokardu, snižují srážlivost krve a její hustotu, snižují krevní tlak, brání ateroskleróze a pomáhají udržovat pružnost cév, důležité při kolísavém tlaku, snižují riziko mozkové mrtvice a podporují činnost mozku, při podváze, pomáhají snižovat vysoký LDL cholesterol (denně jíst 80g ořechů po dobu 2 měsíců), diabetes a sexuální problémy a neplodnost.

Když se podíváme, co všechno ořechy umějí s naším tělem udělat, pak je logické, že vzniklo i lidové rčení „to je to pravé ořechové“.

Krásný podzim přeje bylinkář Standa