Moringa Oleifera – nedoceněný dar přírody

Dnes si vyčítám, proč jsem tento poklad již dávno nedovezl a vám nenabídl. Je to totiž skutečně úžasný dar Matky přírody a v rozvojových zemích v Africe a Asii se k němu nyní upínají zraky milionů hladových lidí, kde tvoří základ stravy. Čerstvě nalámanými listy se dokonce čistí a připravuje pitná voda.

Moringa má domovskou oblast v jižním úpatí Himaláje. Již dávno se rozšířila na celý indický subkontinent, do Arábie a Afriky včetně Madagaskaru. Nyní se její nejrůznější kultivary pěstují v teplých oblastech téměř po celé zeměkouli.

Experti uvádějí, že umí napravit až 300 nemocí. Toto přírodní antibiotikum má vysoký obsah minerálů, železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď a mangan. Obsahuje 18 aminokyselin, vitamíny A, C, D, E, K a téměř všechny B včetně B komplexu. Největší silou ale je 48 silných antioxidantů, jako jsou karotenoidy, cytokininy, chlorofyl, flavonoidy, rutin a lutein, který je důležitý pro optimální zdraví očí.

Mám pro Vás připravené usušené namleté listy. Použití je velmi jednoduché, 1 – 2 čajové lžíce listů si přidáme do jakéhokoliv jídla nebo nápoje. Nikdy tepelně nezpracovávat, přidat do jídla nebo nápoje před konzumací.

Když si uvědomíme, že naše současná strava je vysoce kalorická, ale velmi slabé nutriční hodnoty, tak právě Moringa je to pravé ořechové. Vědecké studie tvrdí, že potrava má dvojnásobný obsah kalorií než měla v 70. letech minulého století, ale má jen 25 % nutriční hodnoty potravy ze 70. let.

Již starověký Hippokrates tvrdil: „Jídlo je naše medicína a odpověď na nemoci“.

Úspěšný boj s bacily přeje bylinkář Standa