Kaki – Diospyros kaki – v obchodech ho koupíme taky

Právě nyní vrcholí sezona kaki, kterému se říká také tomel nebo churma. Jde o plod ovocného stromu Tomelu japonského z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu Diospyros znamená "Diovo tedy boží ovoce". Pochází z jihovýchodní Číny, roste ale také například v jižní části Ukrajiny. Do České republiky se začalo Kaki dovážet na podzim 2008 z oblasti Valencie ze Španělska.

Sladký plod o velikosti šest až devět centimetrů, tvarem připomínající pomeranč nebo rajče, je charakteristický vysokým obsahem energie a zdraví prospěšných látek. Odborná nutriční studie z roku 2003 prokázala, že v dužině je velké množství vitamínu A, vlákniny, taninů, fosforu a hořčíku. Až 20 procent hmotnosti kaki jsou cukry, ostatní je voda.

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.

Po husích hodech je třeba trochu diety, a proto můžu kaki vřele doporučit. Sám jej konzumuji a je velmi lahodné.

Pevné zdraví přeje bylinkář Standa.