Brusnice brusinka je plazivý keřík dorůstající do výšky 15 – 25 cm. Nadzemní stonek i rozvětvený oddenek má zdřevnatělý. Na zelených ojíněných větvičkách rostou 10 – 25 mm vejčité listy. Svrchní strana listu je zbarvena tmavozeleně leskne se, spodní strana je šedomodrá až šedozelená a matová. Listy mají postavení na stonku střídavé a vyskytují se celoročně. Plody – brusinky jsou červené, dozrávají z bílých až průhledných bobulí o průměru 5 – 8 mm. Jsou jedlé, kyselé, nahořklé a dozrávají v srpnu až říjnu.
Brusinka jako léčivka není žádnou novinkou. Vysoký obsah vitaminů A, E, C a některých prvků, jako je vápník, železo, draslík a hořčík, propůjčuje brusince mimořádné vlastnosti. Plody i listy obsahují také zvláštní látky (proanthocyanidiny), jež brání usazování bakterií na sliznicích. Močopudné a dezinfekční účinky brusinek se využívají proti zánětům močových cest i potíží se žlučníkem. Dobré výsledky vykazuje brusinka u žaludečních vředů, pomáhá při cukrovce a brání vzniku a rozšíření oparů. Plody některých odrůd jsou mírně natrpklé, ale jak sušené, tak i čerstvé jsou výborné na čaj slazený medem. Jejich účinky jsou podobné jako u listových nálevů a čajů. Z rostliny se sbírají listy od konce léta do podzimu a suší se při teplotě do čtyřiceti stupňů. Uskladněné v suchu a ve tmě pak slouží k výrobě nálevu.
Dnes v Americe nebude chybět brusinková omáčka ke krocanovi na Den Díkůvzdání v žádné rodině. My si pochutnáme na krocanovi až o vánocích, proto využijme těch čtyřech adventních týdnů k pohodě a klidu.
Krásný adventní čas přeje bylinkář Standa.