Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus – houba přímo báječná…

Na rozdíl od ucha Jidášova nemusíme chodit pro hlívu jenom do lesa, ale koupíme ji prakticky v každém supermarketu. Hlíva ústřičná je jednou z mnoha dřevokazných hub, které parazitují na některých, převážně listnatých, dřevinách. Patří mezi houby hlívovité a je pojmenována podle barvy klobouku, která připomíná odstín ústřic.

Chuťově je hlíva ústřičná dle atlasů hub lehce nasládlá a známá je svou intenzivní vůní. Hlíva ústřičná je velice dobrá pochutina a v poslední době se těší velkému zájmu gurmánů. Pro přípravu pokrmů má hlíva ústřičná velmi široké použití. Je výborná pro přípravu skvělé držťkové polévky, hodí se také pro přípravu pečených mas, nádivek, těstovin i rýže a dají se z ní připravovat chuťově zajímavé studené saláty. Drcená sušená hlíva ústřičná je skvělým aromatickým kořením.

Jako řada dalších léčivých hub obsahuje i hlíva specifický β-D-glukan, nazývaný pleuran. Glukany zvyšují aktivitu imunitního systému. Jejich antineoplazmatická aktivita nespočívá v cytotoxicitě, ale v aktivaci buněčného imunitního systému. Glukany zvyšují aktivitu NK buněk (z angl. natural killer cell, tedy „přirozený zabíječ“) a projevují se protivirové a protizánětlivé vlastnosti. Glukany také přispívají ke snižování cholesterolu. Aktivací dalších komponent imunitního systému dosahují glukany toho, že makrofágy průběžně odstraňují z cév usazeniny (plaque), které považují za cizorodé látky. Další zajímavou skupinou aktivních látek jsou terpeny s antibiotickou a protirakovinnou aktivitou, které houba syntetizuje. Jedním z nich je pleurotin, který byl také uměle syntetizován.

Hlíva má tyto hlavní účinky na náš organizmus. Vylepšuje metabolismus, čištění střev, urychluje přirozenou regeneraci buněk, zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje imunitní a regenerační schopnost buněk, snižuje hladinu cholesterolu, příznivě ovlivňuje krevní tlak a zmírňuje i únavu.

Stařeček by se asi pousmáli a řekli: „Hubě netřeba mýdla, ale dobrého jídla.“
Dobrou chuť k jídlům z hlívy Vám přeje bylinkář Standa.