Vitamin D – děkujeme za něj slunci

Když se řekne vitamin D, každý si ihned vybaví slunné léto a pobyt na sluníčku. V letošním pošmourném lednu si můžeme nechat o sluníčku jen zdát. Ale těšme se, až začne opět svítit.

Vitamin D zahrnuje několik kalciferolů. D2 – ergokalciferol je rostlinného a D3 – cholekalciferol živočišného původu a vlastní tvorba v kůži za přítomnosti UV záření ze slunce. D2 i D3 jsou biologicky neaktivní a aktivizují se ve dvou krocích, v játrech a v ledvinách. Vitamin D se významně podílí na udržování homeostázy, tj. udržování konstantních podmínek v organismu u vápníku a fosforu.

Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Pouze několik málo potravin obsahuje významné množství vitaminu D, jako jsou tučné ryby, rybí olej a tuk, játra, žloutek a kvasnice. Nedostatkem trpí nejvíce děti do 30 měsíců života. Důvodem je malé množství vitamínu D v mateřském mléce a krátkodobý pobyt na slunci. Přibývá dětí, které mají křivici (rachitis) a nějak se zapomnělo na rybí tuk. V ČR je doporučeno podávání vitaminu D od 2 týdnů v průběhu celého prvního roku a v zimních měsících druhého roku života. Zde si nejsem jistý, zda syntetika dokáže nahradit sluníčko a rybí tuk, tak jak jej zná generace dříve narozených. Přesto je třeba hlavně u dětí dávat pozor na předávkování. Předávkování vede ke kalcifikaci, ukládání vápna do měkkých tkání, tím dochází k poškození srdce a ledvin.

Nyní nechme kralovat paní Zimu, za devět týdnů máme Velikonoce a věřím, že naše krásná zem bude opět zalita sluncem a všichni si doplníme vitamín D.

Příjemnou zimu, ať už je u kamen nebo na horách, Vám přeje bylinkář Standa.