Objevitelem vitamínu K byl dánský profesor Henrik Carl Peter Dam. Ve spolupráci s profesorem Karrerem se mu v roce 1939 podařilo vitamín K isolovat z listu vojtěšky (K1) a získat v krystalickém stavu. Důležitost vitamínu K po jeho objevení zdůrazňuje udělení Nobelovy ceny v roce 1943 pro oba pány.
Vitamín K je rozpustný v tucích, název je odvozen od německého slova koagulation neboli srážlivost. Má tři formy. K1 – Fylochinon je syntetizován rostlinami, K2 – Menachinon nám produkují bakterie v zažívacím traktu, podporuje metabolismus a mineralizaci kostí. K3 – Menadion je synteticky vyrobený vitamín, používá se v krmných směsích pro zvířata, v organismu se mění na K2. V ČR je zakázán podávat lidem. Všechny odborné studie, které jsem přečetl se shodují, že vitamín K nám zajišťuje srážlivost krve, bez pravidelného denního příjmu je jeho zásoba rychle vyčerpána a podávání léků na ředění krve nám účinky vitamínu K omezují až zastavují. Oproti tomu vysoké dávky vitamínu K zastavují účinky Warfarinu nebo jiného léku na ředění krve.
Jelikož se vitamín K rychle spotřebovává, tak není možné se jím předávkovat. Ale jeho nedostatek nám způsobí spoustu zdravotních problémů. Jelikož je zodpovědný za mineralizaci kostí, tak jeho nedostatek zajistí osteoporózu, odvápnění kostí. Vitamín K má významnou roli při metabolismu našich kostí, pojivové tkáně a také pro správnou funkci ledvin. Ve všech těchto případech se vitamín K podílí na vestavbě a při použití vápníku a spolupůsobení vápníku a vitamínu D. Nedostatek dále způsobuje poruchy vstřebávání tuků, chronických jaterních onemocněních, gastrointestinálních onemocněních – zažívací problémy. Projevem nedostatku je prodloužená doba srážení krve, zpomalené hojení ran, krvácení z nosu, únava, krevní výrony po těle, menstruační či střevní potíže. Zde musím ještě upozornit, jak ovlivňují vitamín K ostatní vitamíny. Vysoké dávky vitamínů A a E snižují, až zastavují vstřebávání vitamínu K.
Kde vitamín K najdeme? Obsahuje ho veškerá listová zelenina, ale více ho mají vepřová játra. V přírodní formě ho má nejvíce Moringa Oleifera, kterou mám v nabídce a psal jsem o jejich účincích již 30.10.2014 článek zde. Přátelé, Vám, kterým lékař zakázal při užívání jakéhokoliv léku na ředění krve mít ve stravě potravinu s vitamínem K, zeptejte se jej, zda si uvědomuje, jaké vám způsobuje problémy z nedostatku vitamínu K. Jen vaše diskuse s lékařem problémy vyřeší. Problémy s nedostatkem vitamínu K jsem čerpal z odborných lékařských článků a vy si můžete mnou uváděné skutečnosti přes internet ověřit. Děkuji paní MUDr. Daně Maňaskové, která mi povolila dát zde odkaz na její stránky.
Zdravá krev má pH v rozmezí 7,35 – 7,45, pokud se okyselí tak houstne a musí se ředit. Příroda nám dala Amalaki a Goju, tyto plody jsou zásadité a pomáhají nám držet správné pH krve. K odkyselení pomáhá také voda s citronem.
Stařeček by k tomu dodali „dcérky, večer nedávat chlapom kyselicu, ale z lásků nalít halúskovů a přidat sladků pusu“.
Pevné zdraví přeje bylinkář Standa.