Vitamín B2 – Riboflavin – pro hezkou pleť a krásný úsměv

Vitamín B2, jiným názvem riboflavin, je jeden z vitamínů skupiny B neboli B-komplexu. Stejně jako ostatní „béčka“ i tento je rozpustný ve vodě. Tělo si nedokáže vytvářet jeho zásoby a nevyužitý vitamín B2 odchází močí pryč z těla.

Výhodou tohoto vitamínu je, že je tepelně stálejší, než některé další vitamíny skupiny B. To znamená, že lze potraviny tepelně upravovat, aniž by došlo k jeho celkovému zničení. Nerozkládá jej teplo, ale světelné paprsky jej velmi rychle likvidují hlavně v mléčných výrobcích.

Riboflavin je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus.

Pokud byste měli nedostatek vitamínu B2, patrně by se u vás objevily trhliny v ústních koutcích, bolest a pálení rtů, pálení jazyka, záněty dásní, pálení očí, záněty spojivek. Dále by vás mohla postihnout chudokrevnost, světloplachost, poruchy funkce nervů. Nedostatek vitamínu B2 se může projevit také na psychice a intelektu – u dětí bylo popsáno zpomalení duševního vývoje a u dospělých poruchy osobnosti. Předávkování tímto vitamínem není možné.

Riboflavin je obsažen jak v živočišných, tak v rostlinných potravinách. Nejvíce ho naleznete v mase, mléce, vejcích, játrech a ledvinách, obilných klíčcích, droždí, luštěninách a obilninách. Opět platí, že pokud se stravujete pestře, měli byste mít zajištěný dostatečný přísun vitamínu B2. Ale pokud patříte mezi osoby léčené antibiotiky, trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií či cukrovkou, nebo patříte mezi ženy užívající hormonální antikoncepci, měli byste dbát na to, aby Váš organismus měl dostatečné množství tohoto vitamínu.

Začíná svítit sluníčko, je třeba se začít slunit a přijímat vitamín D, kterého máme po zimě nedostatek. Krásné slunné jaro přeje bylinkář Standa.