Vitamín B6 – Pyridoxin – energie těla

Pojmem vitamín B6 se v přírodě označuje souhrnně trojice aktivních pyridinových derivátů: pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin.

Obecně se jedná o tepelně nestálou bezbarvou látku rozpustnou ve vodě, objevenou v roce 1934 Paulem Gyorgyem.  Bez ohledu na vstřebanou formu, je účinnou komponentou konkrétně fosforový derivát pyridoxalfosfát. Ten je rovněž důležitou součástí enzymu fosforylázy,  která se účastní odbourávání glykogenu z jater v momentě, kdy potřebuje příslušná svalová soustava energii.

Vitamín B6 napomáhá v prevenci srdečních onemocnění, svojí účastí v metabolismu cholesterolu působí preventivně proti aterosklerose, zmírňuje příznaky syndromu karpálního tunelu a dále je svými vlastnostmi nezbytný pro syntézu nukleových kyselin (DNA – deoxyribonukleová kyselina a RNA – ribonukleová kyselina) čímž je následně velice důležitý pro celkový správný růst a rozmnožování buněk v těle. Nedostatek vitamínu B6 je většinou součástí nedostatku celé řady vitamínů „béčkové“ řady, které se souhrnně nazývají jako B-komplex. Nedostatek se projevuje viditelnou nervosvalovou dráždivostí – cukání víček a mravenčením končetin, zapomnětlivostí, únavou, nespavostí a v důsledku těchto vlivů i celkovou podrážděností dotyčného.

Vitamín B6 nalezneme ve většině potravy, kterou běžně během dne sníme. B6 je obsažen v mase,  kuřecí játra a ledvinky, tuňák, makrely, vepřové, dále je v ovoci – banány, ořechy, avokádo, melouny, arašídy, v zelenině – květák, zelí, kapusta, špenát, mrkev, kukuřice a také v bramborách, vejcích či v mléce nebo pivních kvasnicích. Doporučená denní dávka vitamínu B6 činí 2 mg.

Vitamín B6 je termolabilní – nestabilní při tepelných změnách. V potravinách je ničen konzervováním, mražením, grilováním a celkově varem. Proto je dobré, pokud Váš stůl obohatíte vždy o čerstvou zeleninu. Slunce probouzí přírodu, nezapomeňte na byliny, které začínají růst, podběl, sedmikráska, pampeliška a to nejcennější co u nás roste – kopřiva.

Pevné zdraví přeje bylinkář Standa.