Vitamín B9 – kyselina listová – zelené listy = zdravé červené krvinky

Název tohoto vitamínu přímo vyplývá z toho, kde se hlavně vyskytuje - v zelených listech. Pro naše potřeby je důležitá zeleně zbarvená zelenina, například brokolice a salát. Takže opět platí heslo “jezte zeleninu, je zdravá”.

Kyselinu listovou potřebujeme spolu s vitamínem B12 při krvetvorbě, bez ní by byla poškozena tvorba červených krvinek. Dále je důležitá v procesu buněčného dělení a tvorbě nukleových kyselin, nositelů genetické informace. Je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu. A nefungovala by nám bez ní pořádně nervová soustava. Vzhledem ke své schopnosti řídit tvorbu a spotřebu homocysteinu, což je specifická aminokyselina kardiovaskulárního systému, napomáhá kyselina listová proti srdečním a cévním onemocněním. Dále také může odvracet nebezpečí rakoviny plic, děložního hrdla, tlustého střeva nebo konečníku.

Nedostatek kyseliny listové se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby. Můžete trpět i poruchou trávení, změnami na sliznicích, především v ústech. Dostavuje se slabost, bledost, zapomnětlivost, výkyvy nálady. Nebezpečný je nedostatek kyseliny listové v těhotenství, kdy může být poškozen nervový systém plodu a jeho růst.

Kromě listové zeleniny se vitamin B9 nachází zejména v játrech, kvasnicích, ořechách a luštěninách. Poměrně dobrým zdrojem jsou také vejce, mléko a celozrnné obiloviny. Vitamín B9 také dokážou tvořit střevní baktérie, ale vzniklé množství nestačí na pokrytí celkové potřeby.

Dnes máme Zelený čtvrtek a neměl by chybět špenát. Letos nám nějak příroda neumožní mít špenát z kopřiv, nevadí, ony narostou a bude později.

Hezké prožití svátků jara Vám přeje bylinkář Standa.