Vitamín B12 – Kobalamin – chceš-li zdravý být, musíš kobalamin mít

Dnes si povíme něco o posledním vitamínu z řady B a to o Kobalaminu. Je to vitamín rozpustný ve vodě, ale liší se od ostatních tím, že se při jeho dostatku v potravě ukládá v játrech.

Jak název napovídá, centrálním atomem v molekule vitamínu B12 je kobalt. Tento kov tak tvoří podobné uspořádání jako železo v molekule hemoglobinu. Je tepelně nestálý, hraje důležitou roli při krvetvorbě.

Bez tohoto vitamínu by červené krvinky byly příliš veliké a nedokázaly by správně plnit svoji funkci – předávat kyslík buňkám. Je důležitý pro dělení buněk, syntézu DNA deoxyribonukleová kyselina – nosič genetické informace a ATP Adenosintrifosfát – zásobárna energie v lidském organismu. Krom výše zmíněných funkcí zajišťuje vitamín B12 prostřednictvím svého vlivu na nervové buňky (urychluje syntézu neurotransmiterů – přenašečů vzruchové informace mezi nervovými buňkami) dobré emoční zdraví a vyváženou psychiku.

Nepostradatelný je vitamín B12 také při buněčném metabolismu, zpracování bílkovin, tuků a cukrů. Spolu s dalšími vitamíny B-komplexu, vitamínem B6 a B9 zajišťuje ochranu cévního řečiště a tím zmírňuje dopady aterosklerózy a dalších onemocnění cév a kardiovaskulárního systému. Vysokou spotřebu vitamínu B12 máme ve stresu, při dlouhodobém silném psychickém vypětí a hormonální antikoncepci. Zvýšenou spotřebu tohoto vitamínu mohou pociťovat také staří a nemocní lidé.

Vitamín B12 je bohatě obsažen hlavně v živočišných produktech. Mezi zásobárny B12 patří především vejce, mléko, sýry, maso, zvířecí vnitřnosti jako ledvinky, játra a srdce. Také ho mají některé mořské řasy.

Po zmrzlých velikonocích se pomalu hlásí o slovo jaro. Nezapomeňme na byliny, které mají na jaře velkou sílu jako pampeliška, kopřiva, sedmikráska, podběl a další.

Sluncem zalité dny přeje bylinkář Standa