Ve věku 93 let zemřel Albert Szent Gyorgyi, nositel Nobelovy ceny, který jako první dokázal laboratorně izolovat kyselinu askorbovou. Druhý badatel Linus Pauling, který zemřel rovněž ve věku 93 let, nositel dvou Nobelových cen, jedné za chemii, dokázal kyselinu askorbovou laboratorně syntetizovat. Čím to, že dlouhověkost u obou vědců nelze posuzovat za náhodnou? Je to tím, že oba badatelé užívali během svého života bohatě, pravidelně denně kyselinu askorbovou ve spojení ještě s jinými vitamíny, nebo se speciálně vybranou stravou. Tito průkopníci biochemie uměli prodloužit svůj život nad hranici našeho průměrného věku. Linus Pauling neměl pochybnosti o tom, že kyselina askorbová je velmi důležitým brzdícím elementem stárnutí. Podle jedné teorie, stárnutí není nic jiného, než postupné shromažďování produktů zoxidovaných tkání v těle. A právě vitamín C je přírodním antioxidantem – jedním z nejsilnějších. Kyselina askorbová je nezbytná pro tvorbu kolagenu, což je ochranná substance tvořící 40% proteinů v organismu. Tato „speciální“ substance udržuje pružnost buněk naší tkáně. Odborníci jsou přesvědčeni, že naše tkáň bude rezistentní vůči vnějším infekcím tím více, čím budeme mít kolagen mladší – čerstvější.
Ví se, že dusičnany a dusitany, které jsou obsaženy v přísadách uzenin, nebo jedovaté látky, které jsou absorbovány zeleninou, se ve střevech chemicky rozkládají a tvoří nitrosaminy, což jsou obávané karcinogenní prvky. Vitamín C zabraňuje tvorbě nitrosaminů a chrání tak naše buňky před jejich karcinogenními účinky. Kysličník uhelnatý zamořuje ulice měst výfukovými plyny automobilů, ale kyselina askorbová v silných koncentracích dokáže učinit v našem organizmu opravdovou kyslíkovou bombu. To znamená, že kyselina askorbová má schopnost oddělit kysličník uhelnatý od krve a slučuje se s ním v chemické vazbě tak, aby nedošlo ke skutečné otravě. Jako univerzální antitoxický prostředek má mnohostranné účinky a tato vlastnost činí z vitamínu C drahocenný a nepostradatelný prostředek pro každého, kdo si chce udržet dobrý zdravotní stav.
Vitamín C se ve velké míře nachází především v ovoci – citrusové plody jako citrony, limety, grapefruity a pomeranče jsou asi nejdostupnější a nejpohodlnější zásobárnou „céčka“. Dále se nachází v jahodách, brusinkách, kiwi a listové zelenině. Nezanedbatelné množství je i v bramborách, rajčatech, květáku, špenátu a brokolici. Nejvíce vitamínu C v přírodě má Amalaki, o tomto přírodním zázraku jsem psal již 20.12.2012, článek zde.
Slunné dny a pevné zdraví přeje bylinkář Standa.