Používáte suroviny z vašeho okolí?
Marta Buzašová: Určitě ano. Používáme výhradně suroviny z regionu s výjimkou těch, které tu nejsou dostupné. Kromě toho zaměstnáváme lidi z regionu. Zásobujeme regionální prodejny a snažíme se také přispívat k ochraně našeho životního prostředí.
Ludmila Podešťová: V naší malé výrobě také používáme regionální suroviny. Zakládáme si hlavně na tom, aby byly všechny kvalitní, žádné polotovary.
Jaká je historie Vaší výroby v Bílých Karpatech?
MB: Na začátku založení ekofarmy byl jediný cíl – přispět produkcí biopotravin ke zlepšování zdraví lidí jak ve firmě, tak v celém regionu. Zemědělská tradice je tady velmi silná a my na ni hrdě navazujeme. Navíc se snažíme, aby byl celý provoz šetrný k přírodě. Nedaleko farmy je třeba zdroj pitné vody, o který pečujeme a kterému přizpůsobujeme výrobu tak, abychom byli ekologičtí. Tady ve Štítné působíme od roku 1996.
LP: Já jsem se k cukrářství dostala tak nějak náhodou. Nejdřív jsme pekly podomácku s maminkou, postupně se ale začaly nabalovat další objednávky. A protože jsem věděla, že je v našem okolí málo pracovních míst, postupně jsem začala rozjíždět podnikání. Dnes mám čtyři zaměstnankyně a podle potřeb také dvě brigádnice.
Ruční práce u Vás tedy asi není cizím pojmem.
MB: Na ekofarmě máme 5 zaměstnanců a 208 zvířat. Ruční práce tvoří více než 80% celého provozu.
LP: U nás je to také celé o ruční práci. Každý z výrobků nám projde několikrát rukama.
Letos jste uspěli v Regionální potravině. Jaký produkt u Vás najdou lidé pod tímto označením?
MB: My jsme uspěli s BIO Tvarohem. Ten je vyrobený z vysoce kvalitního bio mléka, které není nijak upravované ani odstřeďované. Díky tomu si mléko zachovává všechny živiny i chuť. Tu pak poznáte i v samotném tvarohu. Kromě toho, že skvěle chutná, se doporučuje také lidem s osteoporózou kvůli vysokému obsahu vápníku. Měsíčně tohoto tvarohu vyrobíme asi 400 kg.
LP: Komise letos ocenila náš dort Izidor. Jeho základem je čokoládový korpus, čokoládový krém a ořechovo-rumová směr. Recept mám od své maminky, která dřív pekla lidem u nás na vesnici. Izidor je výjimečný hlavně kombinací chutí. Uznejte sami, že čokoláda, ořechy a rum jdou prostě ruku v ruce.
Má smysl být regionálním výrobcem?
MB: Určitě ano, přispívá to rozvoji regionu a zlepšuje životní úroveň obyvatel. Navíc je krásné, že si zákazníci mohou dát tvaroh, který pochází z luk Bílých Karpat.
LP: Samozřejmě. Prospívá to zaměstnanosti i zákazníkům.
Pracovní náplň u Vás bude jistě velmi široká.
MB: Začínala jsem u návrhu výrobního programu, doladění technologických postupů, zabezpečení prostor, hygieny, legislativních podmínek, zaškolení, kalkulace výrobků,… Vedení takto malého provozu dnes vyžaduje kromě jiného také mnoho drobných operativních činností, od plánování výroby přes nákup surovin až po prezentaci výrobků.
LP: Na zakázku u nás pečeme koláčky, frgále, dorty, zákusky, zakázky jsou velmi různorodé. V létě je toho víc, v zimě méně. Já se starám o objednávky, komunikaci s dodavateli i zákazníky, předávku hotových výrobků, ale samozřejmě také o samotnou výrobu. Těší nás, že se k nám lidé často vracejí a sem tam přijde i nějaký pochvalný e-mail nebo smska.
Oceněné výrobky:
BIO Tvaroh, Javorník-CZ, s. r. o.
BIO Tvaroh je vyrobený z vysoce kvalitního bio mléka. Mléko použité na jeho výrobu není žádným způsobem upravované, ani homogenizované, či odstřeďované. Díky tomu si beze změny zachovává všechny původní složky. Tvaroh je vyrobený v kvalitě „BIO“, neobsahuje žádné konzervační látky ani jiné přídavné látky. BIO Tvaroh je možné použít na běžnou konzumaci, přípravu různých pomazánek, sladkých dezertů a lze použít i na různé druhy pečení.
Izidor dort, Ludmila Podešťová
Izidor dort je cukrářský výrobek, jehož základem je kulatý ořechovo-kakaový korpus naplněný ovocnou marmeládovou náplní, potřený ořechovým a vařeným kakaovým krémem. Celý dort je potažený čokoládovou cukrářskou polevou nebo polevou a čokoládovými lupínky.
Medailonky výrobců:
Javorník-CZ, s. r. o.
Společnost Javorník-CZ s.r.o. od roku 1996 navazuje na dlouholetou zemědělskou tradici v podhorské oblasti CHKO Bílé Karpaty na hranicích se Slovenskem. Společnost hospodaří v systému ekologického zemědělství se šetrným přístupem k půdě a vytvořením kvalitních podmínek pro ustájení a chov zvířat. V rámci živočišné výroby se zaměřuje na chov dojnic, chov skotu bez tržní produkce mléka, výkrm býků a chov včel. Pro produkci „biomléka“ společnost chová plemeno České strakaté, které je ideální pro podmínky v systému ekologického zemědělství. V letech 2012 až 2013 se firma rozhodla, že bude část produkce biomléka zpracovávat ve vlastní malé mlékárně, kterou v roce 2015 uvedli do provozu. Dále provozují vlastní řemeslnou pekárnu, ke zhodnocení ovoce slouží pěstitelská pálenice a pro zpracování masa a masných výrobků připravují vybudování vlastní bourárny masa.
Ludmila Podešťová
Jedná se o rodinnou cukrářskou firmu Ludmily Podešťové, která nabízí domácí cukrářské a pekařské výrobky vytvořené s láskou dle tradičních receptur. Na objednávku cukrárna vyrobí libovolné množství nejrůznějších zákusků, dortů, ale také svatebních koláčků, frgálů, plněných kynutých rohlíčků a slaného pečiva.
Fotogalerie
run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’31291′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1210‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚31291‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>