Místní suroviny, kvalita a poctivá výroba. Takové jsou Regionální potraviny

Dobroty, jako je dožínkový chléb, kysaná smetana, zabijačková paštička, malenovické pivo nebo sušené valašské švestky letos přibyly do řady výrobků, které mohou být označeny známkou Regionální potravina. Díky tomu na pultech obchodů nebo na trzích bezpečně poznáte výrobky, které jsou vyrobeny poctivě a pamatují na tradiční receptury i kvalitní suroviny.

Zatímco naši předkové neznali jiné potraviny než ty, které měli na dosah ruky, naše generace si dávno zvykla, že na pultech supermarketů běžně najde jablka z Chile nebo kuřata z Finska. Nižší cena takových potravin je však často vykoupena nízkou kvalitou nebo nejistým původem zpracování. Nejen u nás je proto stále více obchodů s lokálními sýry, uzeninami, masem, ovocem nebo zeleninou, ale také více farmářských trhů nebo dodavatelů bedýnek.

Rozlišit regionální výrobky od jiných pomáhají známky kvality

Občas ovšem není lehké rozlišit, který výrobek opravdu pochází z lokality, kde žijeme, a jestli je jeho původ a receptura opravdu tradiční, nebo se tak jen tváří. Pomoci spotřebiteli rozeznat kvalitní výrobky a podpořit výrobky z regionu tak pomáhají certifikáty a známky, které zaručují původ i jakost potravin a zboží. Mezi ně patří například Regionální potravina, kterou již sedm let uděluje Ministerstvo zemědělství. Modrozelená známka zaručí, že jíte potraviny, které vznikly z místních surovin, jsou kvalitní a jejich koupí podporujete lokální výrobce. Michal Cahel, který na Slovácku vyrábí domácí uzeniny, potvrzuje, že regionální výrobky zaručují vyšší kvalitu: „Velkovýrobcům nemůžeme konkurovat cenou, protože používáme rozdílné kvality surovin. Jako rodinná farmářská výroba se proto nemůžeme srovnávat s velkými masokombináty. Naší výhodou ale je, že se můžeme zaměřit na ruční zpracování a pohlídat si tak kvalitu od začátku až do konce. Ve velkovýrobě něco takového není dost dobře proveditelné.“

Známku letos získaly mléčné výrobky, uzeniny i pečivo

„Regionální potraviny by měly mít své místo na stole každé domácnosti. Nejen proto, že je náš organismus nastaven tak, aby dobře snášel potraviny z místa, kde žijeme, ale také proto, že tím podporujeme místní výrobce a zpracovatele,“ dodává k regionálním výrobkům Petra Jurečková z likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Také jejich sušené švestky se letos probojovaly mezi regionální potraviny.

Regionálních potravin je díky tomu ve Zlínském kraji více než padesát. Na jejich etikety přibude modrozelené označení, díky kterému je budou moci spotřebitelé snadněji rozpoznat. „Je to značka, která vám jasně řekne, odkud výrobek pochází. Hodnotitelská komise pečlivě dbá na to, aby byly suroviny českého původu a výrobci pečlivě dodržovali pravidla veterinární i potravinářské inspekce,“ upřesňuje podmínky získání známky Jana Brázdilová z Agrární komory Zlínského kraje, která známku v kraji zastřešuje.

V letošním roce známku získali velkovýrobci i drobní podnikatelé. Mezi osm oceněných výrobců patří malenovický pivovar Zlínský švec, cukrářka Ludmila Podesťová, uzenářství Michala Cahela, pekárna z Roštění, farma Javorník, mlékárna Valašské Meziříčí, vizovická likérka Jelínek nebo Jospo Holešov. V celé republice je oceněných produktů už téměř 500. Koupit je můžete ve farmářských prodejnách po celém kraji nebo přímo u výrobce. Zvláštní příležitost pak budou mít ti, kdo navštíví Luhačovice 17. září, kdy se zde bude vyhlašovat Vesnice roku. Regionální potraviny Zlínského kraje zde budete moci ochutnat nebo si je koupit domů.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’31305′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1250‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚31305‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>