Ochutnávky (nejen) valašských specialit, farmářský trh a pestrý doprovodný program, to vše nabídne gurmánům a milovníkům kvalitních produktů jubilejní desátý ročník. Mezi jinými akcemi je Karlovský gastrofestival jedinečný tím, že je zasazen do malebné přírody v údolí Léskové, kde se mezi jednotlivými ochutnávkovými místy u místních hotelů a penzionů v 3,5 km dlouhém údolí Léskové můžete projít po cyklostezce Bečva, nebo se popovézt vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem. A co víc: vstup na něj je zdarma.
Co si na něm nenechat ujít? Na čem si pochutnat, co zažít a vidět? Nechejte se inspirovat tipy:
1. Dvanáct gastro zastávek po celém údolí
Jádrem festivalu jsou ochutnávky na 12 gastro zastávkách. Tradiční valašskou kuchyni najdete třeba u Penzionu Pod Pralesem nebo u hotelu Babská, jenž je letošní novinkou. U hotelu Horal ochutnáte zvěřinu, kuchaři hotelu Lanterna nabídnou moderní valašskou gastronomii včetně stále populárnějšího stařeného maso na grilu, zajímavý bude i sortiment v hotelu Galik, kde se v předpremiéře představí zlínská novinka – Bistrotéka Valachy, nebo hostující rožnovská restaurace Albert Málek u Bistra Razula. Kompletní menu zde.
2. Farmářský trh pod Javorem se zabíjačkou
Hitem gastrofestivalu je Farmářský trh Pod Javorem s pečlivě vybraným sortimentem. Sedm desítek producentů vám tu nabídne dobroty k ochutnání i koupi – různé druhy pečiva, slané i sladké pamlsky, speciality z masa, sýry, pálenky, vína, burčák, dobroty z medu i čokolády nebo zajímavosti jako bezlepkové bramboráky či kozí zmrzlina. Těšte se i na zabíjačku, řemeslníky a školu čepování piva.
3. Street food a delikatesy z různých zemí
Baví vás street food? Navštivte food trucky na gastro zastávce Dolinka s argentinskými, francouzskými i dalšími specialitami, ale i dalšími stánky s lákavými delikatesami z různých zemí. Co třeba ochutnat top italská vína a prosecca, špičkové sýry nebo dezerty od Ollies?
4. Michelinské degustace ve Spa hotelu Lanterna
Nároční gurmáni jsou zváni na Michelinskou galavečeři a Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna. Letos hvězdná menu připraví Nicolas Decherchi, francouzský šéf ověnčený dvěma michelinskými hvězdami. Už je jen posledních pár volných míst.
5. Zkuste si vyrobit frgál
Frgály jakožto nejtypičtější valašská specialita budou k zakoupení na farmářském trhu i dalších místech. Na gastro zastávce Resort Valachy si můžete dokonce vyrobit svůj vlastní koláč ve frgálové manufaktuře a v neděli v poledne ochutnat výrobky valašských pekařek na tradiční soutěži o nejlepší valašský frgál.
6. Guláš a mangalice z Maďarska
Ochutnejte klobásy z legendární mangalice, gulášovou polévku z šedého skotu, maďarskou pizzu langalló, pravé maďarské lečo z kotlíku, pálenky, papriku i další dobroty hostů z Maďarska. Svůj stánek otevřou už v pátek 5. října u Bistra Razula a od 18 do 21 hodin zvou na posezení a ochutnávku.
7. Kuchařské show
Přiučte se kuchařskému umění od odborníků. Po oba dny vás čekají i kuchařské show s finalistou Masterchefa a šéfkuchařem Electroluxu Jirkou Hilgartem, uvidíte i pečení frgálů či míchání drinků.
8. Barmanský večer a párty na Horalu
Večer nemusíte hned spěchat domů. Sobotní večer můžete ukončit v Cocktail baru Lanterna na barmanském večeru s Tomášem Petrem, který bude míchat drinky připravené na počest 100. výročí Československa. Na terase hotelu Horal bude od 16 do 22 hodin Retro party s DJ Jirkou Pechou.
9. Degustační večer s Vinařem roku
Zajímavostí je závěrečná nedělní galavečeře ve Spa hotelu Lanterna, jejímž hostem bude Jindřich Kadrnka, čerstvě oceněný jako Vinař roku 2018. Ten osobně uvede vína vybraná k jednotlivým chodům, které připraví tým hotelu Lanterna..
10. Po ochutnávkách do Wellness Horal
Tip: přijeďte na gastrofestival v neděli, užijte si ochutnávky a následně relaxaci ve Wellness Horal s termálními bazény a saunovými rituály. Hotely Lanterna a Horal nabízejí pro noc z neděle na pondělí cenově zvýhodněné pobyty s neomezeným vstupem do wellness v ceně.
Fotogalerie
run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’159368′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2126‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚159368‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>