Jak se mlsalo u Baťů

ZLÍN - Ať je oběd sebevydatnější, na sladkou tečku se vždycky místo najde. A to zřejmě platilo i v rodině Tomáše Bati, ševce, který obul svět. Důkazem je nová kuchařka 99 sladkých teček Marie Baťové, kterou vydala na sklonku prázdnin Nadace Tomáše Bati

Příběh této kuchařky, která přísného a náročného pana továrníka představuje jako muže, který si rád pochutnal například na jablečném koláči, se začal psát před rokem. Tehdy se z Ameriky do zlínské vily Tomáše Bati vrátily ručně psané kuchařské recepty, které sbírala a zapisovala Marie Baťová. Nadaci je věnovala její vnučka Rosemarie Blyth Baťová.

Tři nenápadné sešity v tvrdých deskách, se zažloutlými stránkami a ručně psanými recepty a poznámkami typu „přisladit“ nebo „Tomíkova oblíbená“, vzbudily nadšení. Byla to směsice zajímavých chutí, vůní a světových jazyků. Marie Baťová ovládala plynule několik řečí, a tak neměla problém zapisovat si recepty v původním znění. V kuchařských sešitech se jich nachází přes čtyři stovky. Polovina z nich je věnována dezertům, které se staly hlavním tématem sladké kuchařky.

Recepty vybrala a osobně s kolegyněmi vyzkoušela projektová manažerka NTB Gabriela Končitíková: „Přiznám se, že u dezertů a moučníků jsem byla velmi mile překvapena jejich jednoduchostí. Tam nejsou, až na výjimky, žádné složitosti. Například dorty jsou na základě tvarohu, smetany a jsou velmi jednoduché. Většinu receptů zvládnete upéct do hodiny i ze současných ingrediencí. Byla jsem překvapena, jak jsou ty recepty rychlé a levné. A přitom se připravovaly v rodině, která patřila mezi nejbohatší a nejúspěšnější na světě.“

Letní jablkový koláč Marie Baťové

Receptů na jablečné koláče obsahují sešity více. Tento ale patřil zřejmě mezi nejoblíbenější – je ručně přepsaný ve všech třech sešitech a listy, na kterých je zaznamenán, jeví známky častého používání – jsou plné otisků a mastných skvrn. A poznámka „Tomovi chutnalo“ dokazuje, že patřil mezi ty nej! 

DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut; DOBA ODPOČINUTÍ: 30 minut;

DOBA PEČENÍ: 40 minut;

INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 125 ml mléka, 125 g másla, 2 vanilkové cukry, 1/2 prášku do pečiva, 100 g mandlových plátků, 1 vejce, 500 g jablek

POSTUP: Máslo necháme změknout. Následně jej utřeme s moučkovým i jedním vanilkovým cukrem a vejcem. Přidáme mouku, kypřicí prášek a mléko. Vypracujeme vláčné a hutné těsto. Těsto necháme přibližně půl hodiny odpočívat v chladu. Mezitím si připravíme jablka, která umyjeme a nakrájíme na tenké plátky, slupku ponecháme. Po odpočinutí těsto rozdělíme na dvě části, a to na 2/3 a 1/3. Větší část vyválíme (v případě nutnosti zapracujeme více mouky, aby šlo těsto snadno válet), kterou vložíme do formy na koláč předem vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Těsto můžeme do formy také postupně a rovnoměrně vmačkávat prsty. Na takto připravené těsto ve formě klademe jablka, která posypeme zbylým vanilkovým cukrem. Druhou část těsta vyválíme a následně vykrojíme pásky, z kterých vytvoříme na koláči mřížku. Takto připravený koláč posypeme mandlemi nasekanými na plátky. PEČENÍ: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut.

 

reklama