Zbigniew Czendlik míří na Lanternu, ochutnejte jeho Farskou kuchařku

VELKÉ KARLOVICE - Kněz, který jezdí v mini cooperu, hraje golf, rád si vychutná sklenku vína a má Instagram… To je Zbigniew Czendlik zvaný Zibi, bez nadsázky nejznámější římskokatolický kněz, jenž svými moderními názory na život a církev baví a inspiruje mnoho lidí. V neposlední řadě je také skvělý vypravěč a zábavný společník, o čemž se mohli opakovaně přesvědčit i hosté Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kam Zibi pravidelně přijíždí s besedou na téma jeho knihy Postel hospoda kostel.

Právě z této spolupráce se zrodil originální nápad a vy můžete být u toho, když pro jeden jediný večer spatří světlo světa.

Ve čtvrtek 17. března se v zážitkové restauraci Vyhlídka uskuteční unikátní degustační večer Farská kuchařka, při němž se budou servírovat pokrmy připravené podle stejnojmenné knihy, kterou Zibi napsal spolu s Petrou a Miroslavem Mackovými. Zbigniew Czendlik bude večerem provázet, takže se také dozvíte, jak se kdysi na farách vařilo, ale také o jídlech k různým svátkům nebo o mešních vínech.

A když si rezervujete i pokoj, abyste mohli zůstat v Lanterně přes noc, můžete se na druhý den ráno těšit na míchaná vajíčka, která vám Zibi osobně připraví ke snídani tak, jak je má nejraději.

Pane Czendliku, jak se na vaření podle Farské kuchařky těšíte?

Bude to úplně poprvé, co kniha poslouží podobné věci, a velice se těším. Miluji jídlo. Rád ochutnávám místní speciality, kdykoliv, kamkoli cestuji. Nejsem žádný kuchař, ale občas si s radostí uvařím. K tomu skleničku vína, což mám vlastně přímo v popisu práce.

Kdysi měla každá fara svého kuchaře či kuchařku. Jak je to dnes?

Dřívější fary skutečně měly vždy vlastní kuchařku a všichni si jí moc vážili. Bylo to potřeba, žila tam spousta lidí, kteří byli zapojeni do celého chodu farnosti. Dnes tomu už tak není. O to zajímavější může být pro lidi degustační večer, kde tuto dávnou tradici poznají.

V hotelu Lanterna, kde se akce koná, jste pravidelným hostem. Jak se vám tu líbí?

Je to příjemné místo, kam se vždycky rád vracím. Není to o budově, ať už je sebevíce luxusní, ale o lidech a skvělé atmosféře, kterou dokážou navodit. Mají mě tady rádi a já mám rád je.

Právě díky atmosféře, wellness a gastronomii je Lanterna oblíbeným dovolenkovým místem. Máte vy vlastně někdy dovolenou?

Používám někdy v mobilu aplikaci na sdílení polohy se svou manažerkou, aby věděla, kde jsem, že už se blížím. Výhoda je, že pak aplikaci jednoduše vypnu. Ale toho nahoře, mého šéfa, toho nevypnu, ten mě má pod dohledem nonstop. Celý můj život je jedna velká dovolená. Ale když už mám volno, preferuji zimu. I příroda v zimním období spí, odpočívá, stejně tak to cítím já.

Chodíte do wellness, do sauny?

Wellness mám rád, jen sauna mi nedělá dobře na můj krevní tlak. Ale takovou příjemnou chvilku v bublající vířivce k tomu s bublinkami v ruce, to si nechám líbit ?.

Co vás čeká při degustačním večeru Farská kuchařka ve Spa hotelu Lanterna

Příjemné posezení v komorním prostředí zážitkové restaurace Vyhlídka, kde se bude během večera servírovat šest chodů. Těšte se mj. na české šneky s šalotkovou omáčkou a hráškovým pyré, telecí pečeni se zapékaným lilkem s rajčaty a liškami, bramborové knedlíčky se švestkami a makovou zmrzlinou nebo tajemně znějící „sýrný krapfle“ podle staročeského receptu. K menu bude servírováno snoubené víno od moravských vinařů. Součástí bude i autogramiáda za účasti spoluautorů Petry a Miroslava Mackových s možností zakoupit Farskou kuchařku.

Více informací 

Další akce: 15. 9. ve Spa hotelu Lanterna – Zbigniew Czendlik: Postel hospoda kostel

Zobrazit fotogalerii >>