Korunka předala na jihu Moravy pomoc za více než 450 tisíc korun

Organizace Korunka Luhačovice pomohla na jižní Moravě. Foto: Korunka Luhačovice
LUHAČOVICE - Nezisková organizace Korunka Luhačovice pomohla postiženým obcím na jihu Moravy. Společně se Sborem dobrovolných hasičů Luhačovice vyjela do tří obcí, které v minulém týdnu zasáhlo ničivé tornádo.

Dvě dodávky přivezly materiální pomoc složenou především z jídla, pití a trvanlivých potravin, kromě toho na místo dopravily i pracovní nářadí a další vyžádané potřeby. Korunka navíc v obcích rozdělila i finanční dary konkrétním rodinám a organizacím, které zajišťují pro záchranáře a dobrovolníky stravu a pravidelně jim vaří.

Ihned po tragické události jsme vypsali humanitární sbírku a vyzvali jsme veřejnost s žádostí o finanční dary, které směřujeme do obce Lužice a do našich Luhačovic, kde silný vítr rovněž napáchal škody. Během necelého týdne přišlo zhruba 400 tisíc korun na transparentní účet, další materiální pomoc na čtyřech sběrných místech byla odhadnuta na 160 tisíc korun,“ sdělila ředitelka Korunky Luhačovice Veronika Záhorská.

Největší část humanitární pomoci Korunka nasměrovala do obce Lužice, které byl zároveň předán finanční dar ve výši 100 tisíc korun. Při převzetí daru starosta Lužic Tomáš Klásek neskrýval dojetí a poděkoval za veškerou pomoc, kterou organizace i dobrovolníci do obcí směřují. Dalších 80 tisíc korun dostaly v Lužicích na nákup surovin a potravin firmy, které v místě poskytují stravování záchranářům, místním lidem a dobrovolníkům. Při práci v terénu tým Korunky vytipoval na místě pět konkrétních rodin, které obdržely finanční dary v celkové hodnotě 110 tisíc korun.

S ohledem na množství pomoci, která byla směřována do nejvíce postižených obcí, mezi něž patří i Lužice, jsme na doporučení krizového štábu vyrazili i do nedalekého Pánova, který zůstává na okraji katastrofy,“ vysvětlila Veronika Záhorská.

Humanitární sbírka probíhala ve Zlíně, Uherském Hradišti a v Luhačovicích ve spolupráci s profesionálními i dobrovolnými hasiči. S transportem věcí a jídla na místo pak vypomohly kromě SDH Luhačovice také společnosti Alutech Bohemia a Valašský chleba.

Velké poděkování patří všem, kteří se jakkoli zapojili do sbírky a věnovali nejen materiální a finanční dary, ale také svůj volný čas na organizaci sbírky nebo třeba na svoz věcí na jedno místo,“ poděkovala Veronika Záhorská s tím, že tímto pomoc Korunky v postižených oblastech rozhodně nekončí. Organizace zůstává nadále v kontaktu s krizovým štábem a je okamžitě připravena pomoci.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x