2. řada seriálu Bohatství ukryté v tradici půjde na podzim do vysílání

Pavel Horák při práci. Foto: Kateřina Nosková
ZLÍNSKÝ KRAJ - Tým tvůrců regionální televize TVS ve složení Kateřina Nosková, Slávek Hanáček a David Roubínek s podporou celého redakčního kolektivu si může na chvíli oddechnout. Za sebou má roční práci na tvorbě 2. řady seriálu Bohatství ukryté v tradici, který mapuje tradiční řemesla ve Zlínském kraji. Do vysílání půjde šestidílný cyklus už letos na podzim.

1. řada seriálu Bohatství ukryté v tradici měla premiéru o Velikonocích roku 2022, a protože zaznamenala mezi diváky velice pozitivní ohlas, rozhodli se tvůrci regionální televize TVS pro pokračování.

Už před první řadou seriálu jsme se ve spolupráci s etnografy Slováckého muzea této tematice věnovali, protože jde o obrazově hezkou a atraktivní produkci. Skvělá práce nositelů tradiční řemeslné výroby stojí za dokumentaci a uchování i v této audiovizuální podobě a zapadá nám do konceptu tvorby regionální televize. Jsme rádi, že nás v našem snažení už podruhé podpořil Zlínský kraj příspěvkem z Fondu kultury,“ uvedl jednatel televize TVS Jan Dudek.

Pokračování seriálu bude opět rozděleno do šesti půlhodinových dílů, jejichž zastřešujícím tématem bude vždy konkrétní materiál, se kterým řemeslníci pracují a z něhož pod jejich rukama vznikají úchvatné originální výrobky. Stejně jako v první řadě seriálu pomáhala řemeslníky i tentokrát vybrat etnografka Marta Kondrová ze Slováckého muzea, s nímž televize na tvorbě seriálu spolupracuje.

Tentokrát výběr řemeslníků provázely lehké komplikace, protože původní návrh jmen od Marty Kondrové byl trochu odlišný od toho finálního. Někteří tvůrci jsou totiž pokročilého věku a na natáčení se už zkrátka necítili, jiní měli pro změnu obavu z televizních kamer. Takže chvíli trvalo, než se nám podařilo dát výsledný seznam dohromady,“ připomíná počáteční trable autorka scénáře Kateřina Nosková.

To se ale nakonec povedlo a televizní štáb tak mohl od loňského září až do letošního června opět brázdit rozmanitý region jihovýchodní Moravy, kde zaznamenal životní příběhy celkem 18 protagonistů seriálu – výrobců hudebních nástrojů, sklářů, keramiků, kovářů, řezbářů a zručných vyšívaček.

Za většinou z nich se filmaři museli vydat na Valašsko, které je od televizní základny v srdci Slovácka vzdálené přibližně dvě hodiny cesty. Ve většině případů se tak jednalo o celodenní výlety s návratem v pozdnějších večerních hodinách.

Cesty na Valašsko pro nás sice byly logisticky náročnější, ale když vezmeme v úvahu osobité kouzlo tohoto regionu, tak pozitiva jednoznačně převažují. Mně osobně asi nejvíc utkvělo v paměti natáčení u výrobce historických hudebních nástrojů Víta Kašpaříka, který bydlí prakticky mimo civilizaci v chalupě obklopené jen kopci a loukami. Z toho místa a způsobu života vyloženě dýchala atmosféra starých časů, kdy byl člověk odkázán jen na sebe, zvířata a okolní přírodu. Prostě nádhera,“ vzpomíná na natáčení Kateřina Nosková.

Na Valašsko má hezké vzpomínky také jeden z kameramanů David Roubínek, který si zase nemohl vynachválit srdečnost a pohostinnost místních lidí. „Na podzim jsme natáčeli v Zubří u paní Marie Pyrchalové, která se věnuje tradiční zuberské výšivce. Jen co jsme otevřeli dveře, už nám nabízela domácí frgály, řízečky, korbáčky a samozřejmě nechyběla ani slivovice na kuráž,“ podělil se o příjemnou vzpomínku zkušený kameraman.

I když je tvorba podobného projektu poměrně náročná, všichni ze štábu se pokaždé na další natáčení řemesel velice těšili. Jednak to pro ně bylo příjemné zpestření od každodenní zpravodajské činnosti, ale hlavně se napříč Zlínským krajem setkali s výjimečnými lidmi – opravdovými mistry pradávných oborů.

Všichni tvůrci, se kterými jsme se díky natáčení setkali, mají společné jedno – upřímnou lásku k řemeslu. A pak také pokoru, trpělivost a snahu naučit řemeslo zase někoho dalšího, aby nezaniklo. Mnozí z našich hrdinů to dokonce berou jako své poslání, protože oni sami řemeslo převzali od svých předků a jsou pokračovateli významné rodinné tradice,“ připomíná Kateřina Nosková.

Snad se jim předat řemeslo mladším generacím podaří, ale lehké to určitě mít nebudou. Z úst prakticky všech řemeslných mistrů totiž tvůrci seriálu slyšeli, že se sice občas objeví někdo, kdo by měl o řemeslo zájem, ale jakmile si jej na vlastní kůži vyzkouší, rychle zařadí zpátečku. Tradiční řemeslo je totiž časově náročné, fyzicky namáhavé a penězi nezaplatitelné… a to se v dnešní přetechnizované a zrychlené době moc nenosí.

Seznam dílů 2. řady seriálu:

1. díl – DŘEVO

– Jan Vysloužil – vyřezávaný pohyblivý betlém

– Petr Stoklasa – štípané holubičky

– Zdeněk Matyáš – dřevořezba

2. díl – KOV

– Jakub Uhlíř – umělecké kovářství

– Vítězslav Bobčík – umělecké kovářství

– Ester Benešová – drátování

3. díl – HLÍNA

– Antonín Moštěk – kamenina, hrnčina, lidová fajáns

– Hana Šubrtová – tupeská keramika

– Gabriela Majíčková – užitková a dekorativní kamenina

4. díl – SKLO

– Pavel Horák – lidové broušené sklo

– Ladislav Breznický – ruční výroba foukaného skla

– Vlasta Mikundová – podmalba na skle

5. díl – HUDEBNÍ NÁSTROJE

– Jiří Galuška – výroba cimbálů

– Vít Kašpařík – výroba lidových a historických hudebních nástrojů

– Josef Múčka – výroba houslí

6. díl – VÝŠIVKA

– Marie Pyrchalová – zuberská výšivka

– Eliška Křižková – kopanická výšivka

– Jarmila Kraváčková – výšivka na výřez

Časy vysílání v regionální televizi TVS:

Úterý 19. 9. v 18:30 – DŘEVO

Úterý 26. 9. v 18:30 – KOV

Úterý 3. 10. v 18:30 – HLÍNA

Úterý 10. 10. v 18:30 – SKLO

Úterý 17. 10. v 18:30 – HUDEBNÍ NÁSTROJE

Úterý 24. 10. v 18:30 – VÝŠIVKA

Všechny epizody najdete také on-line na webu itvs24.cz.

Seriál Bohatství ukryté v tradici, 2. řada je spolufinancován Zlínským krajem.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x