ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji výrazněji zlevnila rajčata

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zlevnili během posledních dvou týdnů především rajčata, nejvíce zdražila mouka. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji zdražilo devět z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena šesti se nezměnila. Nejvýraznější zdražení statistici na...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zlevnili během posledních dvou týdnů především rajčata, nejvíce zdražila mouka. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji zdražilo devět z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena šesti se nezměnila. Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u mouky, a to o 8,4 procenta na 8,63 Kč/kg. To je lehce nad celostátním průměrem. Dále zdražily například banány, pomeranče, brambory, chléb, eidam či mléko.

Nejvíce šla s cenou dolů rajčata, a to hned o 15,1 procenta. Kilogram stojí průměrně 37,21 Kč, což mírně pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny paprik, vína, minerální vody, těstovin, rostlinného másla nebo jogurtů.

Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili konzumní kmínový chleba, a to o 6,6 procenta na 18,86 koruny za kilogram. Naopak zlevnily papriky o 18,7 procenta na 70,77 koruny za kilogram. Výraznější zlevnění, o 14 procent, zaznamenala i rajská jablka. Prodávají se v průměru za 39,01 koruny za kilogram.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x