Zlíňané se mohou těšit na jedinečnou výpravu do filmové historie

Na originální filmové muzeum se již brzy přemění OZC Zlaté jablko. Otevřou se tady totiž hned dvě výstavy najednou, obě věnované dějinám kinematografie. OZC Zlaté jablko je připravilo ve spolupráci s 50. Mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež. První expozice představí návštěvníkům obchodního centra tvor...

Na originální filmové muzeum se již brzy přemění OZC Zlaté jablko. Otevřou se tady totiž hned dvě výstavy najednou, obě věnované dějinám kinematografie. OZC Zlaté jablko je připravilo ve spolupráci s 50. Mezinárodním festivalem filmů pro děti a mládež. První expozice představí návštěvníkům obchodního centra tvorbu jedinečného filmového kouzelníka Karla Zemana. Druhá zase ukáže historickou filmovou techniku, kterou se v minulosti filmy natáčely a promítaly. K vidění bude i jeden světový unikát! Na své si přijdou také děti.

Dvojice filmových výstav bude v OZC Zlaté jablko k vidění od neděle 30. května 2010 do neděle 13. června 2010. První expozice nese název Filmový kouzelník Karel Zeman, druhá Byli jsme báječní a mívali jsme kliku – historie filmové techniky. Obě výstavy se budou v OZC Zlaté jablko volně prolínat. Jednotlivé exponáty budou rozmístěny v přízemí i všech patrech obchodního centra.

[size=115%]Filmový kouzelník Karel Zeman[/size]
Výstavu připravili organizátoři Filmového festivalu Zlín při příležitosti 100. výročí narození Karla Zemana a také v souvislosti s retrospektivní přehlídkou jeho filmů, kterou bude letos filmový festival pořádat. Expozice v OZC Zlaté jablko bude tvořena 38 velkoplošnými fotografiemi, které zachycují scény i momenty z natáčení slavných Zemanových filmů – Cesty do pravěku, Vynálezu zkázy, Barona Prášila a mnoha dalších. U jednotlivých fotografií nebudou chybět odborné popisky. Expozice mapuje tvorbu Karla Zemana ve zlínském filmovém studiu mezi léty 1945 až 1980.

Karel Zeman je osobnost světového významu. Paradoxně je oslavován více v Japonsku nebo USA, než v České republice. Režisér Karel Zeman natočil řadu unikátních filmů, které ve své době ohromily svět. K jeho odkazu se hlásí světoznámí režiséři, např. Steven Spielberg nebo Terry Gilliam. Filmy Karla Zemana jsou součástí základních učebních osnov zahraničních filmových škol.

[size=115%]Byli jsme báječní a mívali jsme kliku – historie filmové techniky[/size]
Expozici druhé výstavy bude tvořit na 50 kusů historické filmové techniky. K vidění budou staré kamery, promítačky, magnetofony a další filmové zařízení, které se používalo k natáčení nebo promítání filmů. Nejstarší exponát pochází z roku 1928. Nejvzácnějším je bezesporu prototyp filmového snímače, který je jediný svého druhu na světě! Výstavu připravil ve spolupráci s OZC Zlaté jablko Film Festival Zlín a společnost Kinoservis.

OZC Zlaté jablku bude samozřejmě myslet i na nejmenší. Děti si mohou v rámci obou výstav prohlédnout populární postavičky Pata a Mata, které budou vystaveny i se svým dvojdomkem, se kterým si zahrály v několika Večerníčcích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x