Obyvatelé Zlína uctí památku narození Edvarda Beneše

ZLÍN - Památku prezidenta Edvarda Beneše u příležitosti 126. výročí jeho narození uctí v pátek dopoledne obyvatelé Zlína a představitelé zlínské radnice. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí města Marie Masaříková. Pieta se uskuteční v podobě tiché vzpomínky u Benešovy busty v parku na Benešově nábřeží. Polo...

ZLÍN – Památku prezidenta Edvarda Beneše u příležitosti 126. výročí jeho narození uctí v pátek dopoledne obyvatelé Zlína a představitelé zlínské radnice. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí města Marie Masaříková.

Pieta se uskuteční v podobě tiché vzpomínky u Benešovy busty v parku na Benešově nábřeží. Položení květin je naplánováno na 10 hodin.

Edvard Beneš se narodil 28. května1884 v Kožlanech na Rakovnicku. Od vzniku Československa v roce 1918 byl ministrem zahraničí, poslancem Národního shromáždění i premiérem. Po abdikaci T. G. Masaryka byl 18. prosince 1935 zvolen do funkce československého prezidenta. Po Mnichovské dohodě – 5. října1938 – abdikoval a odešel do exilu. V březnu 1939 prohlásil Mnichov za neplatný. V průběhu války vykonával funkci československého prezidenta, ale v exilu. Po válce podepsal takzvané Benešovy dekrety, které vysídlení Němců z pohraničí legalizovaly. V roce 1943 odjel do Moskvy, kde jednal a nakonec uzavřel spojeneckou smlouvu se Sovětským svazem. Do Prahy se vrátil v květnu 1945.

V následujících prezidentských volbách 19. června 1946 byl opět zvolen do úřadu prezidenta. V únoru 1948 přijal demisi ministrů demokratických stran a sestavením nové vlády pověřil komunisty v čele s Klementem Gottwaldem. V květnu odmítl podepsat novou československou ústavu a o měsíc později, 7. června roku 1948, abdikoval. Zemřel v září roku 1948 v Sezimově Ústí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x