ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji výrazněji zdražilo mléko

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zlevnili během posledních dvou týdnů především papriky, nejvíce zdražilo mléko. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 1. a 15. červnem zdražilo 10 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena zbylých pěti potravin se nezměnila. Ne...

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zlevnili během posledních dvou týdnů především papriky, nejvíce zdražilo mléko. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 1. a 15. červnem zdražilo 10 z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo, cena zbylých pěti potravin se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u mléka, a to o 10,7 procenta na 15,34 Kč/l. To je stále lehce pod celostátním průměrem. Dále zdražily například pomeranče, banány, cukr, máslo nebo kuchaná kuřata.

Nejvíce šly s cenou dolů papriky, a to hned o 14,2 procenta. Kilogram stojí průměrně 54,92 Kč, což je po Karlovarském kraji (47,92 Kč/kg) nejméně v ČR. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny brambor, vína, mouky, jogurtů či šunkového salámu.

Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili pomeranče, o 9,5 procenta na 31,03 koruny za kilogram. Dražší jsou i banány, cukr, máslo či mléko. Nejvíce naopak zlevnily brambory, a to o 7,6 procenta na 18,58 koruny za kilogram. Levněji se dají pořídit i těstoviny, rýže, mouka, vejce či jogurty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x