Nájemníci kolektivního domu ve Zlíně si mohou od města odkoupit byty

ZLÍN - Zlínští radní vyslyšeli přání obyvatel Kolektivního domu ve Zlíně a zařadili objekt na seznam domů určených k prodeji. Mluvčí města Marie Masaříková agentuře Mediafax sdělila, že lidé si tak budou moci byty odkoupit. O odkoupení bytu požádalo před časem 71 nájemníků ze 104 bytů a pěti nebytových prosto...

ZLÍN – Zlínští radní vyslyšeli přání obyvatel Kolektivního domu ve Zlíně a zařadili objekt na seznam domů určených k prodeji. Mluvčí města Marie Masaříková agentuře Mediafax sdělila, že lidé si tak budou moci byty odkoupit.

O odkoupení bytu požádalo před časem 71 nájemníků ze 104 bytů a pěti nebytových prostor, což představuje přes 71 procent. Velkokapacitní dům v centru je památkově chráněný. Všechny stavební zásahy, jak na interiéru, tak na fasádě, včetně repase oken, podléhají řízení podle zákona o památkové péči.

Prodejní cena závisí na zájmu nájemníků a také na rychlosti, s jakou požadovanou částku složí. Pokud zájem na odkup projeví všech sto procent nájemníků, prodá jim město byty za 25 procent ceny úřední. V tomto případě musí peníze zaplatit do tří měsíců po převzetí zaslané nabídky. V průběhu dalších čtrnácti dní je cena 35 procent ceny úřední. Poté následuje prodej za 40 procent ceny úřední.

Jestliže zájem o odkup neprojeví všichni nájemci bytů v domě, kupní cena činí 35 procent ceny úřední, kterou musí zaplatit do tří měsíců od převzetí nabídky na odkoupení bytů. Poté je kupní cena ve výši 40 procent ceny úřední. Na její zaplacení má nájemce další tři měsíce. V případě, že nájemce nevyužije ani tuto možnost, pak bude nabídková cena činit 60 procent z ceny úřední s termínem jednoho roku na zaplacení.

Teprve jestliže nájemník po uplynutí této lhůty nezaplatí kupní cenu, následuje prodej třetí osobě i s nájemcem jako volný byt. V takovém případě potom nájemník uzavře novou nájemní smlouvu s novým majitelem bytu. Neznamená to tedy, že ti, kteří byt nekoupí, se musí vystěhovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x