UPDATE: Vesnicí roku 2010 ve Zlínském kraji je Hvozdná na Zlínsku

ZLÍN - (Zprávu jsme doplnili o nové informace ve 3. a 4. odstavci a opravili jsme původně chybně uvedené pořadí vesnice na 2. místě.) Obec Hvozdná na Zlínsku získala v pondělí vítěznou Zlatou stuhu v rámci soutěže Vesnice roku 2010. Agentuře Mediafax oznámila výsledky letošního ročníku soutěže Helena Mráčková z k...

ZLÍN – (Zprávu jsme doplnili o nové informace ve 3. a 4. odstavci a opravili jsme původně chybně uvedené pořadí vesnice na 2. místě.)

Obec Hvozdná na Zlínsku získala v pondělí vítěznou Zlatou stuhu v rámci soutěže Vesnice roku 2010. Agentuře Mediafax oznámila výsledky letošního ročníku soutěže Helena Mráčková z krajského úřadu ve Zlíně.

Hvozdná získala kromě samotného ocenění i finanční odměnu ve výši dvou milionů korun. Milion poputuje obci z rozpočtu Zlínského kraje, druhý milion pak ze státního rozpočtu. Obec Hvozdná bude po vítězství v krajském kole reprezentovat Zlínský kraj v celostátním klání, které se uskuteční v říjnu. Na druhém místě a Modrou stuhu získala obec Komňa, a to za společenský život. Obci tak náleží i finanční odměna ve výši 1,35 milionu korun. Na třetím místě a odměnu 1,1 milionu korun obdržela za činnost mládeže obec Nedašov. Ta se teď pyšní Bílou stuhou. Oranžovou stuhu a odměnu 650 tisíc korun získala za spolupráci obce a zemědělského subjektu obec Francova Lhota. Na pátém místě skončila Zašová, a to díky péči o zeleň a životní prostředí. Těšit se může ze Zelené stuhy a odměny 650 tisíc korun.

Kroniku podle odborné poroty nejlépe vedly obce Návojná a Poteč. Kelníky zase byly oceněny za udržování lidových tradic a obec Zděchov obdržela mimořádné ocenění za nejlepší projekt ze strukturálních fondů. Další speciální ocenění hodnotitelské komise putovalo do obce Sazovice, vesnice získala Cenu naděje pro nový život a osobností Programu obnovy venkova ve Zlínském kraji získala paní Džoganiková z obce Kelníky.

Letošního 14. ročníku se zúčastnilo 27 obcí, což je o 12 více než v loňském roce. Soutěže se mohly zúčastnit obce vesnického charakteru s maximálním počtem 5 250 obyvatel, které mají zpracován vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Hodnotila se například péče o stavební fond a obraz vesnice, starost o veřejná prostranství, krajinu, společenský život, aktivity občanů či podnikání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x