Na Soláni se utkají sekáči luk

VSETÍN - Už pojedenácté ožije v pátek vrchol hory Soláně na Valašsku programem Sečení luk. Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová agentuře Mediafax uvedla, že akce s sebou přinese tradiční soutěž sekáčů i folklorní vystoupení. Návštěvníci mimo jiné na louce poblíž informačního centra ...

VSETÍN – Už pojedenácté ožije v pátek vrchol hory Soláně na Valašsku programem Sečení luk. Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová agentuře Mediafax uvedla, že akce s sebou přinese tradiční soutěž sekáčů i folklorní vystoupení.

Návštěvníci mimo jiné na louce poblíž informačního centra Zvonice uvidí ukázky tradičního sečení trávy kosou. Slavnostní salvou a prvním zásekem luk se představí také portáši – ti dříve na Valašsku střežili hranice a byli také známi svou dovedností. „Program začne v 18 hodin. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Kordulka, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky a zatančí dětský taneční soubor Soláněk. Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny,“ doplnila Daňová.

Vrchol Soláň je považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Nabízí krásný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravsko-slezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka.

Krása hor a drsná příroda sem přilákaly v minulosti čtyři významné valašské malíře – Aloise Schneiderku, Františka Podešvu, Jana Kobzáně a Karla Hofmana, kteří se zde usadili a jako první dali před lety impuls, aby zde vznikla nejvýše položená galerie v České republice. Myšlenku se podařilo uskutečnit až roku 2006, kdy na Soláni vznikla Zvonice s informačním centrem a galerií. Dosud ji navštívilo již na 100 tisíc lidí. Zvonice pořádá nejen výstavy, ale i předvádění řemesel a lidových zvyků, koncerty či vystoupení folklorních souborů. Vedle Sečení luk patří k nejoblíbenějším programům například červencová Malířská škola, srpnové sochařské sympozium a Hajerové mlsání či zářijový festival Babí léto na Soláni.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x