Vsetínští bezdomovci získali nové zázemí, kde se mohou osprchovat a uvařit

VSETÍN - Ve Vsetíně v Rokytnici začalo fungovat nové nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova, díky němu se lidé bez přístřeší budou moci kde osprchovat, kde si vyprat či si uvařit. Agentuře Mediafax to v pátek řekla mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. "Jedná se o další z ambulantních služeb pro osoby...

VSETÍN – Ve Vsetíně v Rokytnici začalo fungovat nové nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova, díky němu se lidé bez přístřeší budou moci kde osprchovat, kde si vyprat či si uvařit. Agentuře Mediafax to v pátek řekla mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

„Jedná se o další z ambulantních služeb pro osoby bez přístřeší, kterou jsme doplnili mozaiku nízkoprahových služeb pro tuto skupinu osob,“ konstatoval ředitel azylového domu Elim Jiří Růžička. Elim totiž kromě toho, že provozuje noclehárnu a azylový dům, zaměstnává také terénního pracovníka, který aktivně vyhledává bezdomovce a nabízí jim svou pomoc, ať už při vyřizování dokladů, zajištění bydlení či výměně ošacení.

V ulicích Vsetína se podle odhadů odborníků pohybuje více než 50 bezdomovců, kteří odmítají využít noclehárnu či azylový dům. „A právě pro tuto skupinu osob, které z různých důvodů tráví svůj život na ulici, je tato služba velmi důležitá. Nabídne jim možnost nejen základní osobní hygieny, ale také odbornou pomoc při řešení osobní situace s možností návratu zpět do společnosti,“ doplnila vsetínská starostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Město totiž poskytlo pro vybudování tohoto zařízení nejen prostory, ale také zajistilo nezbytné opravy rozvodů elektřiny a vody v prostorech. „Stavební práce, malování a další úpravy jsme již prováděli svépomocí, přičemž se na nich podíleli v rámci veřejné služby také naši klienti,“ dodal Růžička.

Denní centrum, které se nachází v areálu Kotova, je otevřeno v pracovní dny vždy od devíti do 11.30 a od 13 do 15 hodin. „Provoz centra je hrazen z programu Poskytování služeb sociální prevence ve Zlínském kraji, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem,“ uzavřel ředitel azylového domu Elim.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x