Ve Valašských Kloboukách zahájí tradiční kosení orchidejových luk

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Na Valašskokloboucku bude v sobotu zahájeno tradiční kosení orchidejových luk. Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová agentuře Mediafax oznámila, že dobrovolníci budou louky kosit až do 24. července. Letos to bude již 30 let, co se v oblasti Valašských Klobouk na Zlínsku pravi...

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Na Valašskokloboucku bude v sobotu zahájeno tradiční kosení orchidejových luk. Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová agentuře Mediafax oznámila, že dobrovolníci budou louky kosit až do 24. července.

Letos to bude již 30 let, co se v oblasti Valašských Klobouk na Zlínsku pravidelně na začátku léta scházejí dobrovolníci, kteří se pod hlavičkou Českého svazu ochránců přírody Kosenka snaží této krajině pomoci. Vyrážejí každé ráno na karpatské louky jen s kosou a hráběmi. Díky ručnímu kosení luk se totiž daří zachovat jejich druhovou pestrost. V sobotu vypukne jubilejní ročník Kosení bělokarpatských orchidejových luk.

V okolí Klobouk se nachází několik mimořádných lokalit a přírodních rezervací – například Bílé Potoky, Javorůvky nebo Dobšena. Louky v Bílých Karpatech v sobě skrývají nesmírné bohatství více než dvou stovek druhů rostlin, mezi kterými vyniká řada orchidejí. V lučním porostu se však objevuje také množství kriticky ohrožených druhů bylin i trvalek. Český svaz ochránců přírody Kosenka se stará o 15 hektarů luk, z nichž asi dvě třetiny seče ručně.

Na bělokarpatské senoseči se tradičně schází zajímavé společenství jak ochránců a příznivců přírody, tak také dobrovolníků laiků, studentů, pedagogů a lidí různých profesí z celé republiky i ze zahraničí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x