Ve Vsetíně se utká dvacítka nejlepších tanečníků v odzemku

VSETÍN - V rámci mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec se v sobotu uskuteční tradiční Grand prix města Vsetína v odzemku, známá pod názvem Memoriál Dušana Růžičky. Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová agentuře Mediafax řekla, že o titul nejlepšího tanečníka bude bojovat dvacítka odzemkářů. Tit...

VSETÍN – V rámci mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec se v sobotu uskuteční tradiční Grand prix města Vsetína v odzemku, známá pod názvem Memoriál Dušana Růžičky. Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová agentuře Mediafax řekla, že o titul nejlepšího tanečníka bude bojovat dvacítka odzemkářů.

Titul se pokusí obhájit loňský vítěz Josef Goláň z Rožnova pod Radhoštěm. „Plánuji svou účast, letos ale budu ze zdravotních důvodů soutěžit jen v obuškovém. Je to poměrně velký nápor na klouby,“ uvedl Goláň, který přípravu na své sobotní představení nepodcenil a denně trénoval na zkouškách souboru Radhošť. Do svého programu zařadil i zcela nové prvky. „Snad se podaří, je to hodně otázka improvizace,“ poznamenal třiatřicetiletý tanečník, který se valašskému mužskému tanci věnuje od svých šestnácti let.

Výkony tanečníků bude hodnotit pětičlenná porota složená z bývalých odzemkářů. Předsedat jí tentokrát bude Pavel Tomeček ze Vsetína, mnohonásobný vítěz soutěží v odzemku. „Hodnotí se pestrost figur, jejich provedení, celkový projev tanečníka a kroj, a pokud tancuje s obuškem, tedy valaškou, tak se posuzuje i práce s obuškem,“ objasnil způsob hodnocení Tomeček, který se sám více než deset let tomuto tradičnímu, fyzicky náročnému tanci věnoval.

Soutěžit se bude ve dvou kolech. Základní část se začíná v sobotu od 10 hodin v areálu sokolovny, finále pak od 14.30 hodin na stejném místě. „Finálový souboj zpestří ukázky slováckého verbuňku a odzemků z celého Karpatského oblouku v podání tanečníků z Polska a Slovenska a chybět nebudou ani ukázky tance s palicemi maďarského souboru,“ dodal programový ředitel festivalu Miroslav Ekart.

Sobotní program Vsetínského krpce však nabídne více než jen soutěž v odzemku. Na pódiu na Svárově se představí od 10.30 hodin dětské folklorní soubory z Valašska a Slovenska. V odpoledních programech pak budou mít diváci možnost zhlédnout vystoupení dalších zahraničních souborů a pořad z družebních měst, ale také koncert kapely Al Yaman, která díky zpěvačce Ashwaq Abdulla Kulaib z jemenského Adenu spojuje tradiční arabské prvky s rockem, popem a reggae. „Sobotní program festivalu vyvrcholí večerní gala show zahraničních a domácích souborů, které zde představí to nejlepší, s čím na festival přijely. Program zpestří také ohňová show,“ uzavřel Ekart.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x