Ve valašskomeziříčské nemocnici přibylo pacientů po kolapsech

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nárůst pacientů kolabujících vlivem velkého vedra eviduje v posledních dnech Nemocnice Valašské Meziříčí. Její mluvčí Hana Szotkowská v úterý agentuře Mediafax sdělila, že mezi pacienty převládají senioři. Právě starší lidé podle Szotkowské často podceňují tropické teploty a nedbají ra...

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Nárůst pacientů kolabujících vlivem velkého vedra eviduje v posledních dnech Nemocnice Valašské Meziříčí. Její mluvčí Hana Szotkowská v úterý agentuře Mediafax sdělila, že mezi pacienty převládají senioři.

Právě starší lidé podle Szotkowské často podceňují tropické teploty a nedbají rad odborníků. „Záchranáři nám do nemocnice přivážejí pacienty s kolapsovými stavy, dehydratací či dušností, jež jsou vyvolány tropickým počasím. Vedro znamená značnou zátěž a pro mnohé lidi i závažná zdravotní rizika,“ řekl lékař interního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí Richard Wiesner s tím, že denně nyní přivezou záchranáři do nemocnice pět pacientů, kteří zkolabují v důsledku tropických teplot. V drtivé většině případů se jedná o lidi nad 60 let.

Lékaři doporučují, aby lidé kolem poledne omezili pobyt na slunci i aktivity vyžadující nadměrnou fyzickou zátěž. Zejména seniorům pak vzkazují, aby dodržovali pitný režim a pokud je to možné, ven vůbec nevycházeli. „Pokud je pohyb na slunci nezbytně nutný, pak pouze v ranních a večerních hodinách,“ doplnil Wiesner. Dodal, že v horku není vhodné popíjet alkohol či příliš moc kávy, protože obojí dehydratuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x