ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji výrazněji zdražily papriky

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zlevnili během posledních čtyř týdnů především brambory, nejvíce zdražily papriky. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V kraji mezi 15. červnem a 13. červencem zdražilo 15 z 26 sledovaných potravin, devět jich naopak zlevnilo, cena pečiva a rýže se nezm

ZLÍN – Obchodníci na Zlínsku zlevnili během posledních čtyř týdnů především brambory, nejvíce zdražily papriky. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 15. červnem a 13. červencem zdražilo 15 z 26 sledovaných potravin, devět jich naopak zlevnilo, cena pečiva a rýže se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u paprik, a to o 29,7 procenta na 71,24 Kč/kg. To je nad celostátním průměrem. Dále zdražily například pomeranče, rajská jablka, pivo, víno, těstoviny, mouka nebo máslo.

Nejvíce šly s cenou dolů brambory, a to o 21,5 procenta. Kilogram stojí průměrně 14,46 Kč, což je o tři haléře pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny banánů, cukru, rostlinného másla, vajec či šunkového salámu.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili pomeranče, o 25 procent na 38,77 koruny za kilogram. Dražší jsou i rajská jablka, papriky, pivo nebo těstoviny. Nejvíce naopak zlevnily brambory, a to o 22 procent na 14,49 koruny za kilogram. Levněji se dají pořídit i vejce, mouka, kuchaná kuřata či chléb.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x