45. Novoveský přespolák nabídl kanoistiku, šplh i běh

foto: TJ Ostrožská Nová Ves
OSTROŽSKÁ NOVÁ VES – Odložený 45. Novoveský přespolák nabídl pozoruhodnou podívanou. I když šlo o druhý závod Velkomoravské ligy v rychlostní kanoistice, závodníci se účastnili také závodů ve šplhu a běhu.

Celkem 153 závodníků z Moravy, Čech, Slovenska, Ukrajiny a Běloruska se včera sjelo do Ostrožské Nové Vsi. Není tedy třeba dodávat, že 45. ročník Novoveského přespoláku měl co nabídnout nejen sportovcům, ale i diváckým fanouškům.

Z 11 klubů se sjelo 98 pádlujících a jeden kormidelník, kteří své síly porovnávali na tratích od 1 do 4 kilometrů. Na startu se představily české olympijské naděje, dračí lodě i sjezdař na divoké vodě. Nejmladšímu závodníkovi bylo teprve 8 let. Větrné počasí ovšem kanoistům nepřálo a převrhlo dvě lodě.

I když nejhojněji zastoupená byla reprezentace Ostrožské Nové Vsi, nejrychlejší na vodě byl šestnáctiletý kanoista Anthony Kocman za KVS Hranice. Druhou příčku si vysloužila taktéž šestnáctiletá běloruská kanoistka z Běloruska Sofya Palashavets za LS Brno. A bronz si z vody odnesl dvanáctiletý kajakářský odchovanec z Přerova Jan Macháček za Duklu Praha.

Závodící měli ovšem možnost poměřit své síly také ve šplhu o tyči. Zúčastnilo se celkem 42 šplhajících, z nichž nejmladšímu závodníkovi bylo teprve 6 let a nejstaršímu 44 let. Nutno dodat, že této disciplíny se účastnily i celé rodiny.

Ve šplhu všechny své mužské soupeře porazil šestnáctiletý Tomáš Cícha z Ostrožské Nové Vsi, který nasadil nepřekonatelnou laťku 2,9 sekundy. Ženskou konkurenci potom rozdrtila třináctileté favoritka Tereza Studničková, která opět udržela zlato v Ostrožské Nové Vsi s časem 5,6 sekund.

V zastoupení nejrůznějších sportovních odvětví soutěžící poměřili své síly také v běhu. Přidali se také amatérští sportovci. Nejmladšímu běžci byly teprve 3 roky a nejstaršímu 54 let.

Nejrychlejší na trati 500 metrů s obrátkou byl devítiletý fotbalista Jiří Bězděk za FC Ostrožská Nová Ves a desetileté kajakářka Klaudie Šimková za Přerov. Na trati 1 kilometr s obrátkou vévodil dvanáctiletý kajakář Erik Vymazal z Ostrožské Nové Vsi a v ženské kategorii jedenáctiletá kajakářka Julie Němčáková z Přerova. Okruh 2,5 kilometru zvládl nejlépe čtrnáctiletý kajakář Vojtěch Tischer z Ostrožské Nové Vsi a jeho místní kolegyně kajakářka Ema Vymazalová. Na nejdelší trase 7,5 kilometru potom vévodil teprve devítiletý závodník z AC Slovácká Slavia Petr Bachan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x