Ve Vsetíně jsou k vidění díla nejuznávanějších evropských smaltérů

VSETÍN - Jedinečná výstava s názvem Krása smaltu je k vidění ve vsetínské Galerii Stará radnice. Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová agenturu Mediafax informovala, že autory děl jsou nejuznávanější smaltéři z Evropy, kteří spolupracují s Galerií uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Jedinečná sbír...

VSETÍN – Jedinečná výstava s názvem Krása smaltu je k vidění ve vsetínské Galerii Stará radnice. Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová agenturu Mediafax informovala, že autory děl jsou nejuznávanější smaltéři z Evropy, kteří spolupracují s Galerií uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Jedinečná sbírka čtyř desítek exponátů od sedmnácti různých autorů, která prezentuje nejrůznější technologické postupy a pestrou škálu výtvarných názorů ovlivněných místními tradicemi a školami, vznikala jedenáct let díky iniciativě asociace Email Art. Její členové totiž od roku 1999 pořádají ve spolupráci s městem Frýdlant nad Ostravicí mezinárodní sympozia s názvem Frýdlantský umělecký smalt a od té doby se na nich vystřídalo 33 špičkových umělců nejen z České republiky, ale také z Anglie, Francie, Nizozemska, Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska či dokonce z Japonska.

Frýdlantský umělecký smalt navazuje na více než stoletou tradici výroby smaltovaného nádobí ve frýdlantské firmě Postelberg, později Norma, která v době své největší slávy vyvážela smaltované nádobí do celé Evropy, Afriky i do Ameriky. Se zvyšující se konkurencí v podobě asijských dovozců vznikla snaha zachránit staré technologické bohatství právě v realizacích sympozijních dílen uměleckého smaltu.

Výstava bude otevřena až do 29. srpna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x