Evropský projekt pomohl ve Zlíně uspořit téměř 30 procent energií

ZLÍN - Roční úspora 4800 tun oxidu uhličitého, což představuje úsporu energií ve výši asi 5,56 GWh, se podařila ve Zlíně dosáhnout díky pětiletému evropskému projektu Mysleme na energii! Mluvčí města Marie Masaříková agentuře Mediafax řekla, že hodnoty znamenají úsporu spotřeby energie o 29,6 procenta. Účastník...

ZLÍN – Roční úspora 4800 tun oxidu uhličitého, což představuje úsporu energií ve výši asi 5,56 GWh, se podařila ve Zlíně dosáhnout díky pětiletému evropskému projektu Mysleme na energii! Mluvčí města Marie Masaříková agentuře Mediafax řekla, že hodnoty znamenají úsporu spotřeby energie o 29,6 procenta.

Účastníkem projektu byl Zlín spolu s dalšími evropskými městy – rakouským Weizem, německým Neckarsulmem a švédským Falkenbergem – od května 2005. Cílem bylo prokázat na komunální úrovni, že lze v relativně krátkém časovém horizontu dosáhnout výrazného snížení závislosti na fosilních zdrojích energie (uhlí, ropě a zemním plynu), aniž by se to jakkoliv dotklo životní úrovně obyvatel či ekonomického rozvoje města. Naopak občanům a institucím měl program přinést úspory ve výdajích za energie, místním firmám pak zakázky při zateplování budov a jejich vybavení moderními technickými systémy, využívajícími obnovitelné zdroje energie.

Ve Zlíně se stala sledovanou oblastí městská část Louky, Podhoří, Chlum a vybrané objekty v centru města. V průběhu pěti let tu bylo například zatepleno 15 rodinných domů, dva bytové domy se 115 byty, tři kancelářské budovy a jedna mateřská školka. Zároveň bylo postaveno 24 nových rodinných domků a dvě kancelářské budovy splňující požadavek projektu, bylo instalováno 20 solárních systémů na ohřev vody v rodinných domcích či dva velkoplošné systémy na budově Technických služeb Zlín a objektu krytého bazénu Městských lázní Zlín.

„Všechna tato opatření si vyžádala celkové investice ve výši zhruba 312 milionů korun, většinu peněz zaplatili takzvané třetí strany projektu – občané a firmy zateplující své budovy, instalující solární systémy pro ohřev vody nebo výrobu elektřiny a realizující další opatření podporovaná projektem. Celková výše dotace činí 28,6 milionů korun,““ uzavřela mluvčí.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x